Rallycross

Svensk-norskt samarbete i Rallycross-VM

En svensk-norsk duo i teammästerskapet och en rookie som tredjeförare. Så blir Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-uppställningen i nya elektriska rallycross-VM. Johan Kristoffersson får sällskap av Ole Christian Veiby och Gustav Bergström.

– Det känns mycket bra att vi kan komplettera laguppställningen med Ole Christian som gör comeback i vårt team och en ung lovande talang som Gustav, säger teamchefen Tommy Kristoffersson.

Från vänster, Gustav Bergström, Ole Christian Veiby och Johan Kristoffersson. Foto: KMS.

Ole Christian Veiby – 25-åring från Kongsvinger i Norge – har lång erfarenhet i rally som tidigare fabriksförare för Skoda och Hyundai i WRC 2. Under det här året har han varvat upp sin vilande rallycrosskarriär och är nu redo att ta kampen mot de allra bästa i nya elbilsserien. VM-titlar individuellt och i teammästerskapet står på spel.

– Jag har haft målet att ta mig in i WRC, men som alla vet är det en väldigt svår uppgift. Jag har inte helt gett upp det hoppet och kommer att fortsätta köra en del rally, men nu ska det bli intressant att göra något nytt. Rallycross med elbilar känns helt rätt och vi har sytt ihop ett bra paket. Jag tror vi kommer att slåss i toppen, säger Veiby, som alltså kommer att köra i teammästerskapet i par med Kristoffersson.

Norrmannen ser fram emot att jobba med utveckling av de nya bilarna, Volkswagen RX1e, tillsammans med fyrfaldige världsmästaren.

– Han har förstås en otrolig kunskap inom rallycross och tillsammans med min erfarenhet tror jag det blir en bra mix. Johan är enligt min mening världens bäste motorsportsutövare och han har hävdat sig på flera områden. Det är ingen tvekan om att hans erfarenhet är guld värd när vi ska kämpa om just guldet!

Kristoffersson själv är självklart också inspirerad inför jakten på den femte VM-titeln.

– Nu börjar vi på ett nytt kapitel i historien och det är otroligt häftigt att få vara med på det här utvecklingsarbetet tillsammans med bästa tänkbara teammedlemmar.

Förutom Kristoffersson/Veiby i teammästerskapet kommer Volkswagen Dealerteam BAUHAUS också att ställa en tredje bil på startlinjen. I den placerar man Gustav Bergström, 19-åring från Stockholm, som debuterade i RX Lites förra säsongen och har fått känna på Supercar under det här året. Bergström ligger dock lågt i förhandssnacket:

– Att göra debut i World RX är förstås en dröm som går i uppfyllelse. Det kommer att bli tufft. Jag ska försöka lära mig så mycket som möjligt, säger Bergström, som gjorde ett lyckat inhopp i en Porsche under Dubai 24-timmars i januari, med klasseger som följd.

– Jag är självklart medveten om att det är en extremt tuff uppgift som väntar mig i en VM-serie på allra högsta nivå, men med Johan och Ole Christian i teamet så har jag alla möjligheter. Jag är bra på att lära mig snabbt.

Teamchefen Tommy Kristoffersson har lite olika förväntningar på sina nypresenterade förare.

– Ole Christian kom till oss redan som 16-åring och ville köra Clio Cup, men vi övertygade honom att det var bättre att köra Porsche, så han gick från 150 hästkrafter till 450 på en timme. Därefter körde han rallycross med oss och sedan har han gjort en otrolig resa inom rally med erfarenhet från många olika bilar. Han är inte så gammal, men han har stor rutin. Gustav började på absolut noll förra året, men jag såg direkt att känslan fanns där. Men vi kan förstås inte ha några höga förväntningar den här säsongen. För honom handlar det om att utvecklas.

Kristoffersson är i övrigt mycket nöjd med utvecklingen av jätteprojektet i rallycross-VM.

– Det är ett privilegium att få jobba med våra proffsiga kontakter som tidigare jobbade inom Volkswagen Motorsport, att kunna fortsätta samarbetet med våra trogna partner Volkswagen-återförsäljarna och Bauhaus.

Den meriterade och rutinerade stallchefen har en vision om ett riktigt dream team, på alla plan.

– Vi har en konstellation med många olika erfarenheter. Av dessa delar är min ambition att bygga ett harmoniskt lag med bra atmosfär och stark gemenskap. Min måttstock är den prestigelösa proffsighet som vi upplevde med Volkswagen Motorsport under PSRX-tiden 2017 och 2018, säger Tommy.

Men, lagandan till trots kan man räkna med en del intern kamp, kanske också lite landskamp. En stor del av besättningen på Ole Christian Veibys bil kommer att bestå av norrmän.

– Självklart! Svenskar och norrmän kämpar alltid om att vara bäst. Vi kommer absolut att göra vårt bästa för att vinna den kampen, konstaterar Veiby med ett skratt.