Rally

Finsk hoppvecka för Solberg

Finsk hoppning är av bästa kvalitet. Även inom motorsporten. Rallyföraren Oliver Solberg (20) tar sig an världseliten på Rally Finlands hoppiga och supersnabba grusvägar i helgen.

Rally-VM fortsätter med säsongens åttonde tävling av 13. Rally Finland är inte bara den snabbaste VM-tävlingen; den kännetecknas också av mest flygtid.

Foto: Vincent Thuillier, Hyundai Motorsport.

– I Finland handlar mycket om att bilar ska kunna flyga. Känslan inne i bilen när allt fungerar, kartläsaren Elliott ropar att jag ska gå ”flat out” över ett hopp, är väldigt speciell. Även med trepunktsbältet åtdragna supertight runt överkroppen höjer man sig ändå lite i sätet över hoppen. Plötsligt upphör allt ljud från hjulen och marken och det blir nästan tyst i några ögonblick. Sedan landar du, och all action börjar igen. Jag älskar det, säger Oliver Solberg.

För första gången startar 20-åringen i värstingklassen i den finska sommartävlingen. Hyundais-fabriksförare har en femteplats från Rally Monza i november som sitt bästa resultat i WRC-klassen.

– Rally Finland kommer att bli helt rått. Att ha mer än 500 hästkrafter att dra oss mellan hoppen kommer att kännas helt otroligt. Det finns mer kraft än jag någonsin haft i Jyväskylä tidigare. Att vara rallyförare på heltid är ett privilegium. Det pirrar i kroppen och du ser fram emot varje tävling enormt mycket. Vissa tävlingar lite mer än andra. Rally Finland är en sådan tävling.

VM-tävlingen inleds med tio specialsträckor på fredag, ytterligare åtta på lördag och avslutas med fyra snabba tidigt på söndag.

Världsrekordet för det snabbaste VM-rallyt genom tiderna innehas av britten Kris Meeke med 126,62 km/h i Rally Finland 2016.

Foto: Hyundai Motorsport