Rally

Veiby siktar mot toppen även på Korsika

”De 10 000 kurvornas rally” väntar för Ole Christian Veiby kommande helg. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren befinner sig på Korsika för att försvara sin ledning i WRC 2.

-Jag siktar inte lägre än tidigare. Om jag hittar flytet är ambitionen att slåss om segern, säger den 22-årige norrmannen som i överlägsen stil vann Rally Sweden på välbekant snö och is.

Årets fjärde VM-deltävling innehåller kurviga asfaltvägar i kuperad medelhavsmiljö och stallchefen i det Arvika-baserade Volkswagen-teamet tycker å sin sida att det viktigaste inte är att vinna utan att plocka poäng.

– Ole Christian kommer att ställas mot några riktiga asfaltspecialister och kanske måste han acceptera att han inte kan vara snabbast. Det är lika svårt för honom att vinna där som det är för fransmän och italienare att vara snabbast i Rally Sweden, säger Tommy Kristoffersson.

– Självklart måste man se hur det utvecklar sig och utifrån det välja vilka fighter vi ska ta, instämmer Kongsvinger-föraren.

Men en vinnarskalle med ambitioner siktar förstås högt och faktum är att Veiby, trots sin unga ålder, gör sin femte start i Tour de Corse.

− Vi gjorde det bra förra året tills växellådan låste sig, påminner Ole Christian.

I år kommer han att ratta den Volkswagen Polo GTI R5 som Kristoffersson Motorsport äger och som Johan Kristoffersson använde i det svenska VM-rallyt. Teamet har kört en testdag i trakterna av italienska San Remo.

− Det blev inte mycket testande före Monte Carlo så det var bra att få en hel dag på torr asfalt.

Tommy Kristoffersson var mycket nöjd med det nya rallyteamets första test på utländska vägar.

− Jättebra! Jag är stolt över den kompetens vi har när hela teamet är samlat, med influenser från många olika håll inom motorsport. Vi kommer väl förberedda inför Korsika.

Veiby och co-drivern Jonas Andersson har dessutom kört den officiella testdagen på medelhavsön.

− Och ovanpå det tre dagar recce, påpekar Ole Christian. Det är stor yta vi rör oss över så det blir mycket bilkörning.

Karaktären på vägarna gör att noterna blir extra viktiga för att undvika ödesdigra misstag.

− Det är ett stort jobb för kartläsaren och gäller att träffa rätt på noterna, men jag tvivlar inte på att Jonas får till det.

Rutinerade Andersson har också gjort några vändor runt Korsika, men årets tävling består till största delen av nya sträckor. Ole Christian Veiby tycker inte att det spelar så stor roll att närmare 80 procent av vägarna är obekanta sedan tidigare.

− Det är en miljon svängar så det är ändå svårt att lära sig vägarna utantill, inte riktigt som i Rally Sweden. Men karaktären är den samma så visst har man ändå nytta av sin erfarenhet.

VM-rallyt på Korsika körs med sex specialsträckor fredag respektive lördag och två stycken under avslutningen på söndag. Sexton bilar är anmälda i WRC 2.