Rally

Ny WRC-chans för Solberg

Oliver Solberg får chansen igen att slåss mot världseliten i Rally-VM. I Rally Italia Sardegna nästa månad kommer Hyundai-föraren att försöka följa upp sin sensationella debut från februari.

På den finska snön skickade Solberg chockvågor genom rallyvärden i sin WRC-debut när han matchade världseliten i både fart och skicklighet. Han slutade på en sjunde plats totalt i det som var en av de mest sensationella debuterna på toppnivå i Rally-VM.

I Rally Italia Sardegna den 3-6 juni är 19-åringen tillbaka bakom ratten på en Hyundai i20 Coupe WRC från 2C [Compétition], men den här gången är underlaget grus.

– Arctic Rally Finland känns som längesen men ända sedan jag korsade mållinjen i den tävlingen har jag hoppats på att få en ny möjlighet att köra WRC-bilen. Det blir helt annorlunda att köra på grus, men bilens upset kommer att vara ganska lika som sist. Målet är detsamma som i Finland: Att få erfarenhet och att ta bilen i mål. Jag är mycket tacksam för att Hyundai Motorsport ger mig chansen igen, säger Oliver Solberg.

Han körde motsvarande tävling förra hösten i WRC3-klassen och chockade sina konkurrenter genom att vinna den första specialsträckan med en förkrossande marginal på hela 13 sekunder. Problem senare i rallyt ledde till att Solberg tillslut hamnade utanför pallen.

– Jag trivdes bra på Sardinien i höstas, vägarna passade mig bra. Ett lite misstag förstörde för en topplacering då, men jag lärde mig mycket och erfarenheten tar jag med mig när vi åker dit igen, säger 19-åringen.

Tävlingen kommer inte att vara identisk som förra året. För det första har specialsträckorna körts runt staden Olbia på öns östra sida, medan den förra året var baserad i staden Alghero på västkusten. Dessutom flyttas tävlingen från höst till midsommar.

Men innan karriärens andra VM-tävling i den största klassen, kommer Oliver Solberg att köra en VM-tävling i WRC2- klassen. 20-23 maj startar 19-åringen poängsäsongen i WRC2 på grus i Portugal med en Hyundai i20 R5.

– Alla de bästa WRC2-förarna ser ut att komma till start i Portugal, så jag förväntar mig tuff konkurrens. Erfarenheten är fortfarande viktigast för mig, men jag hoppas kunna vara med och slåss om en pallplats, säger Solberg innan karriärens 42:a rallystart inräknat alla klasser och serier.