Rally

Tidemand inför Rally Mexico

Säsongspremiären på hemmaplan gav inte bara en pallplats utan också mersmak. Nu är den värmländska rallyduon Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth på plats i Mexiko för att återigen göra upp om de åtråvärda placeringarna i WRC 2-klassen tillsammans med teamet Toksport WRT.

Foto: @World

Den färgglada inramningen och de vackra vyerna gör utan tvekan Mexikos VM-rally till en av årets mest uppskattade tävlingar. Men vid sidan av det visuella väntar en utmaning som är krävande för såväl förare som bilar. De höga höjderna, mer än 2700 meter över havet, i kombination med temperaturer uppemot 30 grader ställer höga krav när det gäller uthållighet och material.

– När det är 30 grader på utsidan har vi närmare 50 grader inne i bilen. Den tunna luften stryper också motorerna, som kan tappa närmare 20 procent av effektiviteten. Man måste köra smart och rent eftersom det tar längre tid än vanligt att hämta upp sig från ett misstag, berättar Pontus.

Rally Mexico är säsongens första grustävling och totalt omfattar eventet 24 tuffa specialsträckor. Basen är belägen i staden Leon i området Guanajuato, som finns med på UNESCOs världsarvslista, och helgen inleds med två färgsprakande publiksträckor som varje år lockar ut stora folkmassor på Guanajuatos gator. Därefter väntar tre fullspäckade dagar med klassisk mexikansk rallyaction där de påfrestande långa grusvägarna mixas med intensiva och publikvänliga sträckor – bland annat körs en sträcka som inte ens är en kilometer lång, vilket gör det till den kortaste sträckan i rally-VM:s historia.

Det här blir Pontus tredje Rally Mexico och han kommer till start med goda minnen från tidigare år – i bagaget finns två tidigare segrar i WRC 2-klassen från 2017 och 2018.

– Jag är ett stort fan av Rally Mexico, säger Pontus. Det är en rolig tävling med mycket, och framförallt glada och entusiastiska, åskådare som triggar upp stämningen. Vägarna är häftiga och jag gillar upplägget med varierade sträckor och utmaningen i hur man får ut det bästa ur bilen på så hög höjd.

Under måndagen genomfördes ett test där Pontus och Patrik fick en försmak av vad de har att vänta sig de kommande dagarna.

– Bilen funkar lika bra som sist, precis som vårt teamwork både i och utanför bilen. Vi trivdes otroligt bra med Toksport i Sverige så det känns som vi har ännu en grym helg framför oss. Även om vi bara har haft en liten testdag nu, så är vi redo att ge oss ut och fighta. Vi siktar som vanligt högt och ska göra allt för att få till ett lyckat resultat, säger en laddad Pontus.