Rally

Veiby kör för KMS i Rally Sweden – med Johan som ingenjör

Ole Christian Veiby kör årets Rally Sweden för Kristoffersson Motorsport. En extra bonus erbjuder Arvika-teamet i form av debuterande ingenjören Johan Kristoffersson!

– Vi känner varandra bra och han kan dessutom bilen utifrån egen erfarenhet, säger Veiby om det nya samarbetet.

25-åringen från Kongsvinger är tillbaka i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 till årets Rally Sweden, en kombination som slutade med WRC 2-seger 2019.

– Jag har goda minnen med Polon från svenska rallyt, konstaterar en förhoppningsfull Veiby.

Då gjorde han ett så gott som felfritt rally och tog hem VM-segern med Jonas Andersson som co-driver. Den här gången har han landsmannen Stig Rune Skjaermoen i passagerarsätet.

– Han gör alltid sitt jobb och vi har kört med varandra tidigare, säger Veiby, som har varvat upp under vintern tillsammans med Skjaermoen i norska mästerskapet. Den gångna helgen blev det seger i Numedalsrallyt i tuff konkurrens.

– Det var en tät fight hela dagen, men bilen fungerade bra och vi hade ett högt tempo.

Självförtroendet är på topp och Veiby ser ingen anledning att sikta lägre än 2019.

– Vi har goda chanser att kämpa om segern, men det blir förstås tufft. Vi måste upp på vår allra högsta nivå.

Den nivån hoppas Johan Kristoffersson hjälpa till med att uppnå. Den allroundkunnige värmlänningen släpper den här gången ratten och ägnar sig istället åt datorn och finjusteringar på bilen.

– Det blir en ny utmaning, att få hålla till på andra sidan i teamet, men det är bra att få känna på det, säger Kristoffersson och fortsätter:

– Jag tror också att det är en fördel att jag har kört den här bilen själv. Det är lättare att diskutera med föraren då.

Veiby instämmer i det resonemanget.

– Johan känner till bilen i detalj på ett sätt som en vanlig ingenjör inte kan göra. Dessutom är han bra på setup. Det har fungerat väldigt bra hittills när han har varit med på NM-tävlingarna.

Veiby och Kristoffersson känner varandra väl också sedan tidigare.

– Vi jobbade med tillsammans första gången för nio år sedan när Ole Christian kom till oss för att köra Porsche, berättar Johan.

Då var norrmannen en ung talang. Sedan dess har han kört en del rallycross och många många rallyn, inte minst i VM.

– Jag känner mig absolut inte som någon ny talang längre, säger Veiby med ett skratt.

Ny är han däremot på de rallyvägar som ska användas i årets Rally Sweden i Västerbotten.

– Nya noter på alla sträckor, men det är ju nytt för så gott som alla så det kanske är bra.

Kristoffersson Motorsports teamchef Tommy Kristoffersson gläds åt Veibys återkomst.

– Det är en otrolig resa Ole Christian har gjort under de här åren. Han är inte så gammal, men han har samlat stor erfarenhet i fabriksteam med både Skoda och Hyundai. Det ska bli spännande att följa honom och kul att få jobba med Even Management-gänget igen!