Racing

Trippelt danskt på pallen på Sturup Raceway

Race4Fun körde traditionsenligt sina åttatimmarsrace på Sturup Raceway i Malmö under helgen vecka 27. Härligt väder, många deltagare och bra körning genomsyrade årets fjärde deltävling.

Klass 2 – Vinnare Team Buttcrack. Foto: Hampus Carlsson/Cars in focus

På lördagen 9 juli kördes den fjärde och näst sista deltävlingen i årets 8H Cup för Klass 2. I klassen tävlar enklare tvåhjulsdrivna racingbilar och trimmade standardbilar som är minst 10 år gamla som körs på R-däck. Favoriter i klassen var Växjö-teamet NJ Motorsport i en Mini Cooper, som vunnit två av årets race. Tyvärr tog deras race slut efter cirka två timmar med kopplingsproblem. Även Team Svärfar, som inte tagit målflagg i ett enda race i år utan problem, drabbades av kopplingsproblem med sin Peugeot. Istället var det Nässjöteamet Buttcrack som skulle ta hem segern. Teamet får betraktas som Race4Fun-veteraner och har kört i serien i omgångar sedan 2018. Tvåa blev Hörby-teamet ST-Auto/Veidec Racing med en Volkswagen Polo, före trean NH Motorsport från Danmark i en BMW.

Under söndagen den 10 juli avgjordes Svenska Skrotbilsklassikern. Bilarna är standardbilar, som är minst 20 år eller äldre, som tävlar på standarddäck. BMW-teamet Blad Edition från Vara har vart dominanta under året, med en seger och ytterligare två pallplatser inför helgens tävling. På Sturup visade dom redan från start att de även denna gång skulle bli en utmanare. På varv 91 tog dom ledningen, och höll den hela vägen in i mål efter åtta timmar och 331 varv. De har därmed vunnit hälften av alla årets race, och vart på pallen i samtliga tävlingar. Danska teamet Lynhurtig Motorsport i en Peugeot 206 gjorde en stark avslutning, och gick i mål endast 40 sekunder bakom segrarna. Danskt blev den även på tredjeplatsen genom SEQURE Motorsport, även dom i Peugeot. Genomgående för tävlingen var att teamen kämpade med högt däck- och bromsslitage.

– Det gick hela vägen idag! Sista 20 minuterna så började bilen krångla och vi fick stänga av och sätta på den flera gånger. Vi har ett fantastiskt bra team, och det har vart bra och rolig racing, summerar vinnarna Black Edition.

Svenska Skrotbilsklassikern – Vinnare Black Edition. Foto: Hampus Carlsson/Cars in focus.