Racing

Henning Enqvist klar för rekordupplaga av Le Mans 24-timmars

Henning Enqvist kommer att göra sin debut i det anrika 24-timmarsloppet i Le Mans när den största upplagan i tävlingens snart hundraåriga historia äger rum nästa månad.

25-årige Enqvist, som till vardags tävlar i sportvagnsmästerskapet European Le Mans Series, kommer att köra en Ligier-Gibson för det slovakiska teamet ARC Bratislava i näst snabbaste klassen LMP2 i den franska uthållighetsklassikern den 15-16 juni. Han delar bilen med Miroslav Konopka (Slovakien) och Konstantin Tereschenko från Ryssland.

-Jag är otroligt glad att få chansen att köra Le Mans 24-timmars, säger Henning Enqvist. Det är alla sportvagnsförares största dröm att en dag vinna just det här racet, och det känns stort att få ta sig an det en första gång. Att dessutom göra det i ett rekordstort startfält med så fantastiska förare och team gör knappast saken sämre.

-Vi har inga förväntningar på något toppresultat, utan det här handlar om att se och lära inför framtiden. Det kommer bli otroligt mycket att ta till sig. Jag har provkört bilen på Monza och fick en bra känsla ganska omgående, och vi kommer fortsätta från det utgångsläget under testdagen den 2 juni. Som sportvagnsförare är Le Mans det största man kan göra. Jag är verkligen extremt tacksam för den här möjligheten. Det kommer att bli ett galet dygn, men jag ser fram emot varje timme.

Le Mans 24-timmars är en av världens absolut mest prestigefyllda motortävlingar, och utgör tillsammans med Monacos Grand Prix och Indy 500 motorsportens så kallade ”Triple Crown”. 2019 års upplaga blir den 87:e i ordningen sedan premiärloppet 1923.

Årets sammandrabbning på Circuit de la Sarthe – en 13.6 km lång bana i utkanten av Le Mans som till övervägande del utgörs av allmänna vägar – blir den största någonsin i tävlingens historia. Totalt kommer hela 62 bilar och 186 förare till start; ett rekord som föranlett nödvändiga tillbyggen på anläggningen i form av två nya garage.

Bland förarna i årets startfält märks storstjärnor som den tvåfaldige Formel 1-världsmästaren och fjolårssegraren Fernando Alonso, liksom en lång rad andra tidigare Le Mans-vinnare som André Lotterer, Romain Dumas, Sebastien Buemi, Marcel Fässler och Earl Bamber.

LMP2, där Henning Enqvist alltså kommer att tävla, blir den största klassen (av fyra) med totalt 20 anmälda bilar.

Enqvist är en av tre svenskar på startlinjen i Le Mans 24-timmars 2019, bredvid Henrik Hedman (som tävlar i LMP1-kategorin) och Niclas Jönsson (LM GTE Am).

Le Mans blir Henning Enqvists första 24-timmarsrace i karriären. ARC Bratislavas bil kommer att bära startnummer #49.

Tävlingen, som samtidigt utgör finalen för sportvagns-VM (FIA World Endurance Championship), föregås av en officiell testdag den 2 juni.