Racing

TOYOTA GAZOO Racing gör hattrick på Le Mans – tar tredje segern

I helgen tog TOYOTA GAZOO Racing sin tredje seger i det legendariska 24-timmarsloppet i Le Mans, Frankrike efter ett utmanande men framgångsrikt rejs på Circuit de la Sarthe.

Efter mer än 5 000 kilometers tävlande kunde Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima och Brendon Hartley passera mållinjen som första bil i årets försenade Le Mans-lopp. Trion segrade med fem varvs marginal och tog samtidigt mästerskapstiteln för förarmästerskapet i FIA World Endurance Championship (WEC).

För Sébastien och Kazuki var det här dessutom tredje segern i rad på Le Mans och de gör nu sällskap med endast sju andra förare som gjort samma sak i loppets 97-åriga historia. Brendon tog i sin tur sin andra seger.

Teamets andra bil, #7 med Mike Conway, Kamui Kobayashi och José Maria Lòpez bakom ratten, såg länge ut att bli den segrande bilen, men drabbades av problem med avgaserna och tappade placeringar. Med bara 70 minuter kvar av det 24 timmars långa loppet lyckades de däremot återta tredjeplatsen och slutade därmed på podiet tillsammans med sina team-kolleger i den segrande bilen.

– Än en gång har vi sett vilken tuff utmaning som Le Mans 24-timmars är; ett äkta uthållighetstest. I år fick vi inte dela upplevelsen, utmaningarna och höjdpunkterna med åskådarna utmed banan, men jag hoppas vi kan träffas här igen nästa år. Stort grattis också till Rebellion-teamet för deras pallplacering, de utmanade oss och ännu en gång förtjänar de vår respekt. Tack också till ACO för att ge oss möjligheten att njuta av Le Mans trots de globala omständigheterna, säger Hisatake Murata, Team President TOYOTA GAZOO Racing.

Årets tävling är också den sista för den 1 000 hästkrafter starka och fyrhjulsdrivna TS050 HYBRID-bilen som under sin tid på tävlingsbanorna satt en ny standard för effektivitet och prestanda i Le Mans. Den använder 35 % mindre bränsle jämfört med första generationens LMP1-hybrider från 2012 och avverkar varje varv cirka tio sekunder snabbare. Modellen innehar också banrekordet och snabbaste race-varvet, bredvid sina fyra pole positions och tre segrar.