Racing

Falkenberg Classic

Falkenberg Classic blev årets näst sista tävling för Sportvagnsmästerskapet.

Största klass var som vanligt Roadsport C med 25 bilar på startlinjen! Christoffer Waern tog starten från pole, men han hade uppvaktning av Oskar Jakobsson, Lars Olsson och Marcus Larsson. Det blev Waern som höll undan och vann före Jakobsson och Olsson. Det var en hel del skruvande i Mazdadepån efter racet med alla möjliga problem med växellådor och bromsar bland annat. Alla fick ihop det och kunde vara med i det andra racet som fick ett liknande scenario med samma förare i toppen och i slutänden blev utfallet samma med samma trio på pallen i samma ordning.

Oskar Jakobsson och Christoffer Waern går sida vid sida in i första kurvan i Roadsport C.
Pallen för Roadsport C med Christoffer Waern som segrare före Oskar Jakobsson och Lars Olsson.

I Verktygsboden Modsport I & II satte hemmaföraren Samuel Johansson pole och han tog även ledningen från start och ledde halva loppet innan drivningen försvann.

– Ingående axeln i växellådan gick tvärt av. Det var första gången jag provade en stillastående start och min transmission tålde inte vridmomentet i starten, sa Johansson.

Det blev i stället Björn Axelsson som tog över stafettpinnen och han vann före Peter Eriksson och Lars Macklin. Det intressanta är att både Axelsson och Eriksson kör i klass II och båda kom alltså före Macklin som kör i klass I. I andra racet hade Axelsson en jämn kamp med Bo Johansson, medan Eriksson var inblandad i ett par incidenter. Axelsson vann före Johansson och Niklas Mårtensson (alla tre i klass II). Macklin vann klass I.

Björn Axelsson tog en dubbelseger i Verktygsboden Modsport II.
Andreas Ekvall vann dubbelt i Verkstygsboden Modsport III.

I Roadsport A dominerade Henric Mårtensson stort och vann båda racen överlägset före Peter Andersson och Björn Nyman. Max Lindblom var ende föraren i Roadsport B. I Verktygsboden Modsport III vann Andreas Ekvall båda racen före Kent Heijel och Anders Ekdahl.

Henrik Månsson var helt överlägsen i Roadsport A.

I RS & Clubmanheatet kom det tyvärr inga RS-bilar denna gång. Mattias Andersson tog pole i Clubman, men han utmanades till en början av Stefan Mumm, som även var uppe i ledning ett tag. Men Andersson trampade gasen i botten och vann övertygande före Peter Öfverman och Mumm. Andersson vann även andra racet, nu före Mumm och Öfverman.

Mattias Andersson vann båda heaten i Clubman.

Text och bild: Bengt-Åce Gustavsson