Racing

Svenskt Sportvagnsmeeting med extra allt

Årets Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp innehöll det mesta man kan önska sig! Vädret var minst sagt växlande och skapade huvudbry inför däcksvalet! Torsdag och lördag var mest regnigt, medan fredag och söndag hade mest sol. Normalt sett är det mest publik på lördag, men tack vare vädret blev söndagen den stora publikdagen i år. Tävlingen innehöll som vanligt klasserna från Sportvagnsmästerskapet och Racerhistoriska klubben + två gästklasser; BMW Cup och Seven Racing. 253 förare kom till start till sist, även om det var närmare 300 som hade anmält sig en vecka före tävlingen.

Erik Blixt leder det 34-bilar starka Roadsport C-heatet i regnet.

Roadsport C bjöd på helgens största heat med 34 bilar som stormade ned mot första kurvan i regnet. Alla bilar tog sig igenom kurvan utan problem. Erik Blixt tog kommandot direkt och ingen orkade följa hans tempo. Christoffer Waern fick en lugn resa till andraplatsen och Janne Murvik lyckades kämpa sig loss från klungan och ta tredjeplatsen. Alla 34 bilar tog sig i mål!

Hemmaföraren Oskar Jakobsson tog den viktiga sjätteplatsen, som innebar pole i andra racet. Han förvaltade sin startposition väl då han lyckades bygga upp en lucka till övriga fältet medan Blixt och Waern kämpade sig fram. När de väl hade skakat av sig övriga fältet var luckan för stor fram till Jakobsson som vann före Blixt och Waern.

Oskar Jakobsson vann det andra racet i Roadsport C före Erik Blixt och Christoffer Waern.

I Roadsport A startade Dag Löfqvist i pole, men han fick se sig slagen av Magnus Mårtenson som vann första heatet före Löfqvist och Sixten Mineur. I andra racet hade Löfqvist hittat den rätta farten igen och han vann före Mårtenson och Jerker Flink. I Roadsport B vann Jonas Jonsson före Jonas Gräf och Max Lindblom. I andra racet vann Michael Stegmann före Jonsson och Patrik Eriksson.

Dag Löfqvist och Magnus Mårtenson gjorde upp om segrarna i Roadsport A.

I Verktygsboden Modsport var Niklas Mårtensson snabbast i det regnvåta kvalet, men i racet kunde han inte hålla undan för Pekka Nyström som vann före Mårtensson och Peter Andersson. Bengt Johansson kom fyra totalt, men blev tvåa i klass 1 före Patrik Larsson. Mårtensson vann klass 2 före Andersson och Toni Berggren. I klass 3 vann Ola Åkesson före Andreas Ekvall och engelsmannen Mark Pedro De Spong! Andra racet inleddes tyvärr av helgens enda startkrasch. Fem bilar körde ihop sedan en fått motorstopp mitt i fältet. Heatet rödflaggades omedelbart och efter bogsering och sopning ställdes bilarna upp till start igen (förutom de fem inblandade där ingen kunde komma till omstarten). Racet blev en kamp mellan Nyström och Berggren där Nyström vann med minde än sekunden. Nyström vann klass 1 före Johansson och Björn Davidsson. Berggren vann klass 2 före Fredrik Olsson och Andreas Jähnke. Åkesson vann klass 3 före Gustav Larsson och De Spong.

Pekka Nyström tog en dubbelseger i Verktygsboden Modsport.

I RS tog årsdebutanten Gustav Brandin pole, men i starten missade han lite varför Kalle Berggren tog hand om ledningen. Brandin hängde med på andra plats, men kunde inte attackera för ledningen. Berggren vann före Brandin och Hans Johansson. I andra racet fick Brandin till starten och han tog ledningen direkt. Han uppvaktades till en början av Monika Arvidsson, men hon tvingades bryta sedan en sten hade punkterat kylaren. Brandin kunde därför ta en ohotad seger före Johansson och Magnus Wallén. I Clubman vann Mikael Aagaard första racet före Pär Fredriksson och Pontus Rastbäck. I andra racet vann Peter Öfverman före Aagaard och Marie Carlsson. Bo Johansson och Mats Hildingsson vann var sitt race i RS2-klassen.

Gustav Brandin tog sin första seger i RS-klassen.

I BMW Cup vann Håkan Zaar och Mikael Lundvall var sitt race. I Seven Racing vann Steffen Hansen båda racen.

Nästa tävling körs på Rudskogen. Det är första gången sedan 1992 som SPVM besöker banan, men den gången var banan mycket mindre än idag…