Racing

Dött lopp i Falkenberg

Racerhistoriska klubben körde Falkenberg Classic tillsammans med Sportvagnsmästerskapet. 160 förare kom till start och det får man väl säga är ok detta speciella år.

Formel Vee har övertagit rollen att vara RHK´s största klass och för säkerhets skull sökte arrangören dispens för antalet startande ifall alla verkligen skulle komma till start! Nu har ju gamla bilar en tendens att självsanera sig innan man kommer till start i racen och när tävlingen startade stod det 22 bilar på startlinjen, vilket är en mycket imponerande siffra detta år. Anders Bertilsson gjorde comeback och tog pole direkt! Han ledde inledningsvis, men fick sedan hårt motstånd av Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson, Johan Lund och Richard ”Lillen” Persson. Efter några varv blev det en tvekamp mellan ”Lillen” och Lund som båda tog i så mycket de förmådde. ”Lillen” vann racet endast 0.2 tiondelar före Lund. Henrik Mathiasson kom trea. Vi såg samma utveckling i andra racet där toppförarna bjöd på en ny holmgång och när ”Lillen” och Lund kom ut på startrakan för sista gången blev det ett dragrace mot mållinjen. Båda korsade mållinjen samtidigt! Det gick inte att skilja dem på tusendelen när och målfotot visade att de verkligen var exakt lika! Så för första gången i RHK´s historia fick båda förarna dela på förstaplatsen! ”Vegas” blev trea.

Inte ens målfotot kunde avgöra vem som vann det andra Formula Vee-heatet!

I B-klassen vann Anders Tjärnlund före Anders Bertilsson och Thomas Lundström. I andra racet vann Bertilsson före Håkan Green och Magnus Rugsveen.

Formula Slicks har också visat fina startfält i år. Det är framförallt många nya F3:or. Dansken Alexander Weiss tog pole i kvalet och han tog även ledningen i första racet före Torgny Johansson. Efter några varv lade Johansson in stöten i samband med att de skulle varva Sören Forsberg. Det blev en riktigt spektakulär omkörning där Weiss och Johansson gick på var sin sida om Forsberg i chikanen och det var inte många millimeter mellan bilarna. Allt slutade lyckligt och Johansson var upp i ledning och sedan kunde han köra i mål som vinnare före Weiss och Sonny Johansson. Vi fick se nya fina dueller mellan Johansson och Weiss även i andra racet, men till sist blev det samma prispall även i andra racet.

Henrik Hansson vann Sports 2000 i båda heaten före Eva-Lisa Andersson och Sören Forsberg.

Tät och spännande omkörning i samband med varvning i Formula Slicks.

I Formel Ford var det årsdebutanten Håkan Tagesson som dominerade helgens körning. Tagesson kommer från rallyskogen, men har snabbt anpassat sig till banracing. Han vann första racet före Nicklas Nilsson och Björn Otterberg. Andra racet blev nästan en repris på första med Tagesson som vinnare före Nilsson och Daniel Magnusson.

Håkan Tagesson tog en dubbelseger i Formel Ford.

De riktigt gamla historiska bilarna fick äntligen visa upp sig i år. Det var både förkrigsbilar, F3 500cc och Formula Junior. Hans Hillebrink i sin Formula Junior kändes väldigt ny och modern i förhållande till de andra och det avspeglades tydligt i resultatlistan. Hillebrink hann varva resten av fältet två gånger innan målgång, men i historisk racing spelar inte det någon roll eftersom man bara tävlar mot bilar i sin egen klass. Peter Kumlin och Johan Lund kämpade med sina F3 500cc, men tyvärr tvingades Lund bryta. Kumlin tog därmed andraplatsen i heatet före Magnus Neergaard i sin mycket ovanliga Lotus Eleven. Det var väldigt många år sedan vi såg en sådan bil i RHK. Då får vi gå tillbaka till det förra årtusendet! Hillebrink hade väldigt bråttom i det andra heatet. Han tog i för mycket och gjorde en piruett på gräsmattan efter chikanen redan på första varvet, men trots det kunde han behålla ledningen i racet! Neergaard tog hand om andraplatsen och Ocke Mannerfeldt kom trea i sin gamla fina Bugatti.

Magnus Neergaard i sin ovanliga Lotus Eleven från 1957.

I 1000cc Cupen kom Hans Beckert till start med den Morris Cooper 970 S som brann för ett par år sedan. Nu var bilen helt klar och i ett fantastiskt fint skick! Det saknades inte fart heller och med Beckert på riktigt åkhumör kunde det bara sluta på ett sätt… Han vann med precis en minut före resten av fältet och där saknades det inte spänning. Både Per Skårner och Per Ola Persson hade problem i kvalet och kunde inte sätta några tider, varför de fick starta sist i första racet. Båda jobbade sig sakta men säkert upp genom fältet där ett helt koppel av SAAB:ar kämpade om andraplatsen bakom Beckert. Skårner tog sig ända upp till andraplatsen och Persson lyckades klämma sig in på tredjeplatsen på sista varvet!

Tyvärr blev det ingen repris i andra heatet där Skårner inte kom till start och Persson bröt redan på andra varvet. Beckert vann med precis en minut igen, nu före Ulf Svensson och Christer Olsson.

Hans Beckert tog två lätta segrar i 1000cc Cupen med sin nyrenoverade bil.

I GT-klassen dök plötsligt Kennet Persson upp med sin fina Ford GT40. Han var snabbast i kvalet, men hade svårt att komma iväg bra i racen. Både Bengt-Åke Bengtsson och Anders Schildt var kvickare iväg, men Persson tog dem en bit in i racet och vann före Schildt och Claes Andersson. Det blev samma visa i andra racet där Persson till sist vann före Schildt och Bengtsson.

Kennet Persson vann dubbelt i GT-klassen.

I klassen standard över 1000cc fick vi återigen se Beckert och Skårner i täten med Beckert som vinnare i båda racen före Skårner. Kevin Bengtsson och Hans Eklund delade på tredjeplatserna.

Hans Beckert flyger fram med sin 1300cc ”Koja”. Jag vet inte om han använder bromsen, eller om han bara kastar in bilen i Ginstsvängen?

I klassen för de nyaste standardbilarna hade man också ett startfält med 22 bilar. Rolf ”Myggan” Nilsson tog pole och han ledde inledningsvis i första racet. Anders Berger fick inte riktigt till det på kvalet, men i racet tog han sig upp i ledning och gick först över mållinjen, men både Berger och Tomas Hall hade kört om på gulflagg och fick därmed bestraffning. Det innebar att ”Myggan” ändå vann racet före Claes Andersson och Robert Paulsson. I andra racet gjorde inte Berger några misstag och då vann han före ”Myggan” och Andersson.

Claes Andersson tog starten i det andra heatet för nyare standardbilar, men han blev snart uppvaktad av Rolf ”Myggan” Nilsson och Anders Berger.

Text och bild: Bengt-Åce Gustavsson