Lyckat Velodromlopp
Racingen håller på att vakna på allvar ur pandemin och Velodromloppet kunde genomföras med bravur. Tyvärr utan publik, men i gengäld direktsändes alla race via SBF-Play.
Helgen inleddes med strålande sol och tropisk hetta. Under lördagens test och kval kom det några regnskurar, men alla race kördes på torr bana. Precis när tävlingen var över drog det in ett riktigt monsunregn som överraskade de sista stackarna som inte hade hunnit packa färdigt efter tävlingen.
Formel Vee
Närmare 150 förare kom till start och det största startfältet hittade vi i Formel Vee med 25 förare på startlinjen! Thomas Marklund gjorde comeback efter ett par års frånvaro. Han hade konserverat formen, för han var snabbast direkt och tog pole före Johan Lund och Håkan Green. Marklund tog starten före Lund. Lars-Gunnar ”Vegas” Johansson gjorde en imponerande uppkörning. Han startade från 13:e rutan och tog sig ända upp till pallplats. Marklund fick en liten lucka medan Lund och Johansson gjorde upp om de övriga pallplatserna. Marklund vann med drygt tre sekunder före Johansson och Lund. I det andra racet tog Marklund ledningen direkt från start. Tyvärr tvingades Johansson bryta redan efter fem varv efter att han tappat tändspolen. Lund utmanades om andraplatsen av Pontus Bencsik. Marklund höll undan och vann före Lund och Bencsik.
Formel Ford
I Formel Ford-heatet var Johan Lund snabbast i regnet med sin dubbelförgasarformel Vee. I första racet var det inget snack, Håkan Tagesson tog ledningen direkt och ledde hela vägen till målet. Nicklas Nilsson försökte hänga på, men fick se sig slagen med ett par sekunder. Dan Lindblom slutade trea i sin nya Van Diemen. Tagesson upprepade sin seger även i andra racet, nu före Lindblom och Stefan Lundgren.
Formula Slicks
Michaela Månlycke tappade tyvärr oljetrycket på träningen varför Torgny Johansson var ensam F2:a denna gång. Vi såg en intressant comeback i Peter ”Lill-Orsa” Bohlin som fick köra Mikael Norlanders F3:a. Det var just den bilen som Bohlin körde i SM 1986. Tyvärr missade han första racet då en sensor bråkade… Torgny Johansson vann första racet före dansken Alexander Weiss och Magnus Ramsö. Weiss tog ledningen i det andra racet, men Johansson kunde snart återställa ordningen och gå mot en säker seger. Det var händelserikt en bit ned i fältet med en del omkörningar och även lite sammanstötningar. Ramsö kom tvåa i racet före Jan Fredriksson och Bohlin tog sig i mål på sjunde plats.
Formel Äldre
Det var länge sedan vi såg ett så stort startfält för de äldre formelbilarna. Denna gång mönstrade de 13 bilar till start. Det var en salig blandning av Formula Junior, Midget och Förkrigsbilar. Hans Hillebrink vann båda racen före Fredrik Bolander och Peter Pettersson Berg. Glenn Billqvist gjorde en intressant start i en Austin Seven Special från 1933. Den fyrcylindriga motorn har endast 750cc.
1000cc Cupen
Den gamle rallyföraren Håkan Huggare trivdes som fisken i vattnet när han körde hem pole i det regnvåta kvalet för 1000cc Cupen. I första racet var det dock Fredrik Tornérhielm som tog starten. Han fick en ordentlig lucka till övriga fältet och tog en enkel seger. Per Ola Persson gjorde en misslyckad start och tappade flera platser, men han lyckades köra upp sig till andraplatsen. Huggare tog hand om tredjeplatsen. Reinhold Daubner var med i toppstriden i några varv, men tvingades tyvärr bryta med vevaxelbrott. Tornérhielm visade samma goda form i andra racet, som han också vann före Persson och Christer Olsson.
Standard före 1965 över 1000cc
Det äldre standardbilsheatet hade ett imponerande startfält med 23 bilar till start. Anders Skölin var snabbast i kvalet, men i första racet var det Victor Israelsson som var snabbast i väg i starten. Skölin försökte hänga på, men Israelsson drog ifrån och vann före Skölin och Per Skårner. I det andra racet var det Skölin som tog ledningen och han höll den i många varv. Israelsson försökte med alla knep och till sist lyckades han ta sig om och vinna före Skölin och Stefan Guldstrand. Det var mycket underhållande att se blandningen av stora muskelbilar med V8:or mot små ettriga hundkojor och vi fick se många omkörningar mitt i fältet.
GT före 1965
I GT-heatet var Bengt-Åke Bengtsson snabbast i kvalet, men det var Claes Andersson som tog starten. Det blev dock en kort glädje för Andersson, för Janne Kling övertog starten med sin fina Ford GT40. Lyckade varade dock inte så länge för Kling som fick bryta sedan ett hjul lossnat. Bengtsson vann till sist före Andersson och Tommy Bencsik. I det andra racet satt alla hjul fast på Klingsbil och han vann före Bengtsson och Andersson.
Standard & GT 1966-1971
Arvid Viktorsson startade från pole i heatet för Standard och GT-bilar 1966-1971, men det var Lars Weigl som tog starten. Viktorsson hängde på, men tvingades tyvärr bryta redan på det andra varvet sedan ett knutkors gick sönder. Det blev i stället Jonas E Pölda som satte press på Weigl. Pölda visade sig vara den snabbare av de båda. Pölda vann före Weigl och Kenneth Nilsson. I det andra racet var det Jari Konola som tog starten. Han lyckades hålla undan och vinna före Pölda och Weigl.
Standard & GT 1972-1990
I det nyaste standardbilsheatet fick vi se en intressant comeback för Mårten Samuelsson. Han tävlade senast rund millennieskiftet så det har blivit ett långt uppehåll. De senaste fem åren har han roat sig med att renovera en Porsche 911 Carrera RSR. Bilen såg väldigt fin ut och fort gick den för han tog pole direkt! I racen utmanades han av de danska bröderna Mads och Per Leth Sörensen med var sin Datsun 240Z och Anders Berger. Det blev en underhållande kamp med täta kamper och flera omkörningar. Mads Leth Sörensen vann det första racet före Samuelsson och Berger. Berger kom tyvärr inte till start i andra racet sedan teamet hittat olja i kylvattnet. Samuelsson hade blivit varm i kläderna och han vann andra racet före Per Leth Sörensen och Tomas Hall.
Under lördagskvällen höll RHK sin prisutdelning för förra säsongens vinnare. Över hundra priser delades ut till alla klassvinnarna. Johan Lund fick den största pokalen då han blev fjolårets RHK-mästare. RHK passade även på att dela ut sina vandringspriser. Ronnie Petersonstatyn gick till Patrik Åström, som ”med en dåres envishet” lyckades få till fjolårets Velodromlopp på hösten mot alla odds. Torstens memorial gick till Tobias Svanberg för hans positiva kämpande med 1000cc Cupen. Presidents Trophy tilldelades Anders Dahlgren för sitt positiva bemötande och många års slit bakom kulisserna.
Text och foto: Bengt-Åce Gustavsson, Racefoto.se