Racing

Historiska nyheter vid RHC-premiären på Kinnekulle Ring

Racerhistoriska Cupen inleder årets säsong med tävling på anrika Kinnekulle Ring den 10-12 maj. Banan fyller 50 år i år! Årets nyhet är att samtliga klasser i RHK tävlar om sammanlagt tre RM-tecken i Standard, Formel och Sportvagn! Förutom alla historiska bilar får vi även se de små fräcka Legendsbilarna.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se
Foto: Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

Det blir ytterligare ett historiskt firande denna helg; Under den första SM-tävlingen på Kinnekulle Ring 1982 fick man se SM-premiären för den nya klassen Super Saloon. Klassen var en vidareutveckling av Grupp-5, som var mycket fritt. Vi fick se fantastiska skapelser som t ex fyra st rörrams-Camaro, Jürg Bächis legendariska Opel Manta och Mats Lindén i OK-Porschen. Publiken tappade hakan när dessa fartvidunder fick asfalten att vibrera, men tyvärr blev epoken som SM-klass väldigt kort. Redan efter tre år tappade man sin SM-status. Den sista SM-tävlingen kördes även den på Kinnekulle Ring 1984.

Sveriges störste Super Saloon-fantast; Bo Anckarman, har därför skrivit en bok om Super Saloon tillsammans med motorsportjournalisten Bengt-Åce Gustavsson. Det har blivit en ordentlig dokumentation som till sist landade på 574 sidor och över 1000 bilder. Det är racereferat, tidningsartiklar, dokumentation av bilar och förare samt resultatlistor. Kort sagt allt som går att berätta om Sveriges häftigaste racingklass genom tiderna!

Boken kommer att släppas i samband med RHK´s tävling på Kinnekulle Ring den 10:e maj.