Racing

Pole-position och banrekord

I helgen kördes den femte deltävlingen av TCR Europe-mästerskapet på Oschersleben-banan i Tyskland. Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden var laddade och förväntansfulla, och det visade sig att farten var tillbaka och helgen resulterade i pole-position, banrekord och starka race från syskonen.

Den 3,667 km långa banan på Motorsport Arena Oschersleben är en teknisk bana, som verkligen satte de 28 tävlingsförarna på prov under helgen. Under de fria träningarna på fredagen visade det sig att banan passade syskonen direkt, då de hade en bra känsla i både bilen och körningen inför lördagens kval.

Succé i tidskvalet

När det var dags för kval på lördagsförmiddagen blev det ett succé-kval för syskonen, där Andreas kvalade in på pole-position med en stor marginal ned till tvåan, vilket var hans första pole-position i det konkurrenskraftiga mästerskapet och han slog även till med ett nytt banrekord. Även Jessica slog till med sitt bästa kval för året och kvalade in på en stark sjätteplats när allt skulle avgöras i den avgörande kvalomgången Q2.

Starka race av syskonen

När det sedan var dags för Race 1, startade Andreas längst fram och Jessica på en femte plats. I starten kom Andreas ut som tvåa och sen blev det en hård fight om ledningen under hela racet, där han till slut hittade en lucka och gjorde en omkörning som tog honom upp i ledningen och lyckades vinna sitt första TCR Europe-race.

Tyvärr några timmar efter racet så visade det sig att bilen inte gick igenom den tekniska kontrollen efter racet och Andreas blev därmed utesluten från racet på grund av en minimal teknisk avvikelse – bilen visade sig vara 1 mm bredare än det maximala tillåtna måttet och Andreas fråntogs därmed sin seger.

– Ser man på helgen i helhet så var det en fantastisk helg med bra fart rakt igenom, speciellt i kvalet, säger Andreas. Givetvis var det en stor besvikelse att bli utesluten och förlora segern på grund av något som jag själv som förare inte kan påverka och som inte heller påverkar prestandan, men jag tar med mig det positiva och ser fram emot Barcelona om en och en halv månad.

Jessicas första race blev oturligt nog kortvarigt. Hon hade en bra start och var uppe på en tredjeplats in mot kurva två, där hon blir avtryckt av en annan förare och tvingades sedan som följd av detta bryta racet med tekniska problem.

– I överlag en positiv helg och ett steg i rätt riktning, säger Jessica. Visade att jag har farten att vara med i toppen av fältet när jag gjorde mitt bästa kval hittills denna säsong. Oturen kom sedan i Race 1 då jag fick bryta på grund av en påkörning i andra kurvan när jag låg trea. Jag kom sedan igen i Race 2 och lyckades köra in på en sjätteplats vilket jag är nöjd med.

Efter besvikelsen från det första racet på lördagen så ville båda syskonen ta revansch i Race 2 på söndagen. Jessica gjorde ett stabilt race där hon tog sig i mål på en sjätteplats och även Andreas tog sig upp till en nionde plats från tionde startruta, vilket resulterade i nya poäng för båda syskonen.

Härnäst väntar deltävling sex i TCR Europe 2019, 20–22 september i Barcelona, Spanien.