Rally

Imponerande debut av Kristoffersson

Debutanten Johan Kristoffersson imponerade stort i Rally Finland. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren följde sin strategi till fulländning, gjorde inga misstag och slutade trea i WRC 2-klassen.

Foto: Tony Welam

− På slutet matchade vi de allra snabbaste förarna. Det känns riktigt bra för att vara första gången i Finland, säger Kristoffersson.

De klassiska rallyvägarna runt Jyväskylä erbjuder den ultimata utmaningen och faktiskt kunde det ha tagit stopp för Johan och co-drivern Stig Rune Skjaermoen redan på shakedown i torsdags. En stor sten låg mitt i vägen när Volkswagen-duon dundrade fram i 160 km/h.
− Oljepumpen sprack och oljetråget plattades till. Jag trodde faktiskt det skulle vara slutkört där, men ett stort tack till teamet som gjorde att vi kunde genomföra tävlingen.

Johan var sedan snabbast på den korta sprintsträckan under torsdagskvällen, men fick en jobbigare fortsättning under fredags-etappen. Strategin var att öppna lite försiktigt för att lära känna vägarnas karaktär, men avståndet till de bästa blev onödigt stort.
− Lite frustrerande. Jag hade gärna kört lite fortare än vår plan, men det föll sig naturligt att det inte gick. Vägarna var så tuffa, med mycket spår och stenar, att vi helt enkelt inte kunde åka fortare.
Kristoffersson/Skjaermoen låg så långt femma i WRC 2 med sin Polo GTI R5 och det tuffa rallyt hade redan skördat en del offer bland konkurrenter som satsade hårdare från start.

Under lördagen skruvade Johan upp tempot ett snäpp och sänkte sina kilometer-tider jämfört med de allra snabbaste.
− Med en dag i ryggen och bredare vägar som passade mig bättre så kändes det riktigt riktigt bra, menar Kristoffersson, som låg trea inför söndagens avslutande fyra sträckor.

Under slutetappen matchade han ettan och tvåan i WRC 2, Nikolay Gryazin och Jari Huttunen, och var inte heller långt efter vinnaren i WRC 2 Pro, Kalle Rovanperä.
− Det har stadigt gått bättre och bättre. Jag är mycket nöjd med vår progression.

Belöningen blev en tredjeplats, den andra pallplatsen på två försök i årets VM-serie. Johan slutade trea även i Rally Sweden i februari.

Helgen i Finland gav mycket bra erfarenhet till Kristoffersson, efter en påfrestning både för kropp och huvud.
− Drygt 30 mil specialsträckor. Det känns bra att få med sig, men det är tufft. Fyra långa dagar när man kliver upp sex på morgonen lägger sig vid ett på natten.

Teamchefen Tommy Kristoffersson följde rallyt hemma i Arvika och kunde nöjt konstatera att adepten utfört sitt uppdrag till fullo.
− Jag var lite tveksam när Johan sa att han ville köra i Finland, men med facit i hand så blev det mycket bra, som ett rejält träningsläger med många mil i kroppen, säger Tommy och berömmer hela staben.
− Väldigt proffsigt hanterat av alla som var där.
Särskilt vill han ändå lyfta fram co-drivern Stig Rune Skjaermoen.
− Det kräver mycket för att kunna läsa noter i det tempot. En stor eloge till Stig Rune för att han antog den utmaningen.

Stig Rune Skjaermoen och Johan Kristoffersson. Foto Tony Welam

Samarbetet mellan 33-åringen från Elverum och 30-åringen från Arvika fick sig ytterligare en finputsning under svåra förhållanden.
− När det går 190 över ett krön är det bra att veta var det svänger efteråt, konstaterar Johan Kristoffersson, som härnäst blickar mot fortsättningen i SM, med Kolsvarundan som nästa punkt på programmet.
− Nu har vi fått en bra genomkörare och kan fokusera på de svenska tävlingarna framöver.