Racing

Blomqvist och Kristoffersson vann – Sundahl säkrade titeln

Gästförarna Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson vann racen och Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel. Men ovan nämnda trio fick konkurrens om uppmärksamheten när den näst sista deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på Mantorp Park. Hugo Andersson, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och, inte minst, Christoffer Bergström är bara några av förarna det snackas om inför finalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.

Tom Blomqvist före Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl. Foto: Micke Fransson

Lukas Sundahl kom till Mantorp Park med goda möjligheter att köra hem sin tredje raka Carrera Cup-titel. Den situationen hanterade han mästerligt. Med tre raka tredjeplatser i Östergötland kan han nu göra resan till Skåne om en vecka som redan klar mästare.

– Skönt att kunna avgöra redan här. Vi kan se tillbaka på en framgångsrik säsong där vi som team gjort det väldigt bra, konstaterade Sundahl bland annat.

Lukas Sundahl säkrade sin tredje raka titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson

Tom V/S Johan

Att Sundahl blev utan raceseger på Mantorp Park brydde han sig inte så mycket om. De erövrade i stället tävlingens mycket kompetenta gästförare, Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson. Mångsidige och erfarne Blomqvist – son till rallylegendaren Stig Blomqvist – vann såväl det första som det andra racet från pole position. I det tredje och avgörande fick Kristoffersson, som vunnit Porsche Carrera Cup tre gånger och dessutom är dubbel världsmästare i rallycross, ta emot förstapriset.

Blomqvist och Kristoffersson bjöd på härliga dueller i varje race. I det andra tog sig Blomqvist förbi Kristoffersson på ett av de sista varven och även i heat tre blev Kristoffersson av med ledningen till Blomqvist. Efter en omstart i avslutningsracet stressades emellertid Blomqvist till ett misstag i Mjölbysvängen och Kristoffersson kunde få sin revansch – och sin 44:e raceseger i PCCS.

– Han gjorde ett litet misstag. Synd kan jag tycka. Jag hade gärna tagit fighten vi hade ända in i mål, sa Kristoffersson.

Blomqvist imponerade stort i sin Carrera Cup-debut och trivdes verkligen med sitt inhopp i mästerskapet.

– Kul att vara tillbaka i Sverige där min racingkarriär började 2009. Jag har haft riktigt roligt den här helgen och är tacksam över att Porsche Sverige gav mig chansen att få vara med och tävla i mästerskapet, sa den svensk-brittiske racingstjärnan.

Tom Blomqvist och Johan Kristoffersson – gästförare som levererade. Foto: Micke Fransson

Skön avslutning

En annan som var glad efter målgång i det tredje racet var Pontus Fredricsson. Detta trots att hans helg på Mantorp Park egentligen inte alls blev vad han hade hoppats på. Fredricsson kom till Östergötland som enda utmanare till Lukas Sundahl och hans fokus var att hålla liv i mästerskapet. Men det sprack direkt – efter trettonde och sista plats i fredagens race.

Under lördagen revanscherade sig emellertid Fredricsson med fjärde respektive andra plats. Den sistnämnda gav dessutom full utdelning i mästerskapet eftersom gästförare inte får räkna poäng i PCCS.

– Jag började tvivla på mig själv där ett tag, men just nu är jag extremt glad. Synd att jag inte kunde hålla liv i mästerskapet, men det är som det är. Nu ser jag fram emot att åka till Ring Knutstorp som är en banan jag verkligen gillar. Jag hade pole position där i fjol, sa Fredricsson, som har säkrat andraplatsen i mästerskapet, hans bästa placering hittills i PCCS-karriären.

Pontus Fredricsson. Foto: Micke Fransson

Tuff bronsduell

Om tredjeplatsen bakom Sundahl och Fredricsson är det upplagt för en grym duell i Skåne. Hugo Andersson är bronsman i skrivande stund, men han skuggas av såväl Hampus Ericsson som Edvin Hellsten. Faktum är att bara åtta poäng skiljer trion år.

– Tajt, konstaterar Andersson, som sett till fredagens misslyckade kval svarade för en mycket stark prestation på Mantorp Park.

Från 13:e och sista startposition körde han nämligen upp sig i alla tre race och bokfördes för placeringsfacit 6-9-5.

– Det känns riktigt bra med tanke på förutsättningarna.

Hampus Ericsson var på väg mot ett ännu bättre facit. Efter fjärde och sjätte plats i de två första racen låg årets nykomling trea bakom Blomqvist och Kristoffersson långt in i det tredje. Men på kalla däck bromsade han på sig efter den första omstarten och tvingades bryta.

Tredjemannen i bronsfighten, Edvin Hellsten, avslutade med en finfin fjärdeplats efter att ha varit sjua i de två första heaten.

Öhman är nära

Ett mycket bra tävlingsfacit blev det även för Christoffer Bergström, som var tillbaka i mästerskapet efter att ha tvingas stå över deltävlingen i Anderstorp.

– Min bästa tävling hittills i Carrera Cup, sa han själv efter att ha blivit femma, femma och sexa i racen.

Bergström tävlar i Masters Cup, för förare över 40 år, och där räckte hans prestation självklart till tre segrar.

Någon chans på Masterstiteln har Bergström ändå inte inför avslutningen på Ring Knutstorp. Där har Magnus Öhman guldläge, trots att hans helg på Mantorp Park inte var hans bästa. 10-10-7 blev Öhmans placeringar totalt vilket innebar en tredje- och två andraplatser i klassen.

Öhman åker till Ring Knutstorp med 43 poängs övertag på prins Carl Philip, som med 50 poäng kvar att tävla om också är den ende som kan hota Öhman om titeln.

Prins Carl Philip avslutade tävlingen på Mantorp Park med en åttondeplats totalt vilket gav säsongens sjunde pallplats i Masters Cup.