Rally

88 jagar SM-poäng i Kolsvarundan

Drömgränsen 100 startande i Kolsvarundan är nådd med hjälp av supportklasser, och startfältet har fyra jämngoda toppnamn som alla vill vinna totalt. Spänningen är fortsatt stor i Rally-SM.

Av 102 startande kör 88 om SM-poäng och fyra förare bär favoritskapet. Där återfinns dubbla världsmästare, en rysk mästare och oräkneliga SM-medaljer. Patrik Flodin (rysk mästare 2009) tog guld i SM så sent som förra året, men då i en bakhjulsdriven BMW. Nu kör han värsta sortens specialbyggda, fyrhjulsdrivna R5:a i huvudklassen. Och toppar tabellen efter tre deltävlingar.

Patrik Flodin. Foto: Joel Carlsson/Rallypics

Oerhört tufft motstånd bjuder Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross. Han har vunnit två av deltävlingarna hittills, men tvingades bryta i den tredje. Då vann Flodin och med två andraplatser i övrigt har han fler poäng.

Johan Kristoffersson. Foto: Kristoffersson Motorsport

Till Kolsvarundan är inte detta nog, utan dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson har fått chansen att hyra en R5:a.

– Vi vet att PG trivs på våra vägar och det är precis tio år sedan han senast vann här. Ett jubileum han säkert vill fira med en ny triumf, säger tävlingsledare Lars Wickman.

Dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson i en Skoda Fabia WRC i backtävling i Årjäng. Foto: Annemo Friberg

Ett SM-inhopp gör även Fredrik Åhlin. Planen var full EM-satsning, men när den inte blev av beslutade sig Åhlin för att lufta den Skoda Fabia R5 han har tillgång till hos engelskt team att komma till Kolsvarundan. Senast Åhlin var med i SM totalvann han South Swedish Rally 2018.

– Vi ska bara hinna testa ordentligt, och får vi det att fungera som vi vill ska vi definitivt vara med och slåss däruppe, hälsar Åhlin.

Fredrik Åhlin. Foto: Stanislav Kucera

Anmälningstiden till den fjärde SM-deltävlingen, av sex, har gått ut. Arrangerande Kolsva MS hade siktet inställt på 100 startande och anmälningslistan innehåller 88 SM-åkare samt fjorton från inbjudningsklasser. Dessutom fem föråkare som rensar banan innan de tävlande kommer.

– Att vi når hundra startande totalt är fantastiskt men ännu mer överväldigande är det intresse toppåkarna visat. Vår publik lär få se en fight utan like om totalsegern, fortsätter Lars Wickman.

Kolsvarundan körs den 17 augusti och har Köping som bas, med fyra specialsträckor i skogarna runt omkring. Samtliga dessa fyra körs två gånger, etapp 1 före lunch och etapp 2 efter lunch. Totalt 126 km i högsta tempo och det troliga är att det trots den distansen bara skiljer ynka sekunder i mål mellan de fyra förhandsfavoriterna. Förutsatt att de håller sig på vägen.