Rally

Flodin och Bergsten vann East Sweden rally

East Sweden Rally bjöd på en rafflande fight när den näst sista deltävlingen i SM, East Sweden Rally, kördes i trakterna av Linköping idag. Patrik Flodin, Ilsbo MK och hans co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, vann inte bara rallyt, utan lyckades säkra SM-guldet med en deltävling kvar i mästerskapet.

Foto: Göran Bergsten

– Helt fantastiskt att vinna, men det blev onödigt spännande, säger Patrik.

Huvudmålet inför tävlingen var att komma före Johan Kristoffersson. Och som väntat bjöd kombatanten upp till rejäl sekundfight. Kristoffersson vann de två första sträckorna under fredagen.

Men Patrik och Göran var på hugget och satte upp tempot rejält på dagens två första sträckor och skaffade sig en ledning med 16,0 sekunder. En ledning som Johan Kristoffersson sakta knappade in på.

På näst sista sträckan tappade dock Patrik och Göran 6,2 sekunder –  nästan halva sin ledning.

– Jag fick lite hjärnspöken och åkte och letade alla stenar så jag tappade rytmen –  samtidigt som Johan hade en riktig urladdning där, säger Patrik.

Inför sista sträckan ledde Patrik och Göran med 5,9 sekunder. De höll ihop nerverna och vann inte bara rallyt, utan samlade tillräckligt med poäng för att säkra SM-guldet med en deltävling kvar:

– Helt fantastiskt. Jag har varit så jävla nervös i tre veckor och gått med fullt adrenalinpåslag. Jag är helt slut nu. Det var onödigt spännande. Men vi höll ihop och vann på vår egen fart idag. Så tacksam att Johan Andersers och hans team MAX RPM har gett oss en bil som hållt måttet hela säsongen. Stort tack även till sponsorer, mekaniker och fans.säger Patrik.

Patrik tar sitt tredje SM-guld. Första guldet vann han 2006 i Grupp N, andra guldet i fjol i den tvåhjulsdrivna trimmade klassen och i år tog han sitt tredje guld under debutåret i R5-klassen.

För Görans del är det här andra SM-guldet, sitt första tog han ifjol med Patrik.

– Att få ta hem SM-guldet på det här sättet är otroligt kul. Det har varit hårresande med ett tempo utöver vad vi kört tidigare. Vi har gjort vår grej och försökt att inte tänka på de andra utan tagit det kurva för kurva. Vi har inte kunnat gjort mer och det visade sig vara helt rätt strategi, säger han.

Top 5 East Sweden Rally 2019
1. Patrik Flodin 1.05.07,2
2. Johan Kristoffersson 1.05.11,6 +4,4
3. Mattias Monelius 1.07.35,0 +2:27,8
4. Per Göthberg 1.07.42,6 +2:35,4
5. Fredrik Åhlin 1.07.40,8 +2:33,6