Racing

Syskonen Bäckman bjöd på fina omkörningar och otäcka krascher på Spa-banan

På den världskända Formel 1-banan Circuit de Spa-Francorchamps kördes i helgen den femte deltävlingen av TCR Europe mästerskapet. För team Target Competition tävlade landslagasförarna Andreas och Jessica Bäckman – som bjöd på allt från snygga uppkörningar och otäcka krascher.

Foto: TCR Europe

Belgiska Circuit de Spa-Francorchamps, är en av racingvärldens mest utmanande banor. Banans längd är hela 7,004 km, den är kuperad och bjuder upp till höga hastigheter, vilket även utmanar de mest erfarna förarna, inte minst när Formel 1 årligen intar banan. Helgen den 22–24 oktober arrangerades femte deltävlingen av TCR Europe, och Europas främsta elitförare samlades för att göra upp om nya mästerskapspoäng. De svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman tog plats i startfältet, tävlandes för det italienska teamet Target Competition. Tävlingshelgen bjöd på mixade väderförhållande och utmanande race.

Utmanade bana

Det var syskonens andra race på den belgiska banan och de visste från föregående år varför just denna bana är så omtalad.

– Spa-Francorchamps är en racingbana som kräver mycket attack och med tanke på att min bil var en av bilarna med mest vikt i startfältet, på grund av straffvikt från föregående tävling, så visste jag att det skulle bli en tuff helg, säger Jessica Bäckman

Ostadigt väder – fina omkörningar och otäck krasch

– Vädret visade sig vara ostadigt vilket gjorde att jag hade en större chans för ett bra resultat. Fick en väldigt bra start i Race 1 på fredagen innan jag blev avkörd rakt in i muren och fick bryta. Sedan valde vi fel däckstrategi i Race 2 på lördagen med regndäck på en upptorkande bana, vilket gjorde det svårt att få med mig ett bra resultat. Helgen blev helt enkelt inte som jag tänkt mig, men bara att ladda om till sista deltävlingen av TCR Europe, säger Jessica Bäckman.

Andreas hade en positiv helg på Circuit Spa-Francorchamps, med allt från fina omkörningar till bra däckstrategier.

– Jag tycker att jag hade en positiv helg på Spa. Det visade sig att vädret och valet av däck till både tidskvalet och racen skulle bli avgörande, och där tycker jag vi som team gjorde rätt beslut för mig genom hela helgen. Vi kvalade in som 4:a och hade ett bra Race 1 och kom i mål som 4:a trots en dålig start. Sedan i Race 2 var vi de enda som valde att köra med slicks och jag tror vi hade kunnat utmana om vinsten om det inte vore för en incident under första varvet som gjorde att jag snurrade. Det gjorde att jag var tvungen att köra upp mig från 20:e plats till 7:e plats i mål, men det visar att farten finns där för att utmana om topplaceringarna. Under hela helgen var jag hela tiden med i toppen i alla väglag, så det känns lovande inför säsongsavslutningen nästa helg i Spanien, säger Andreas Bäckman.

Foto: TCR Europe