Racing

Kristoffersson plockade placeringar

Johan Kristoffersson nådde inte riktigt fram till pallplatserna vid WTCR i Ningbo, Kina. I stökiga race lyckades han ändå ta sig fram och plocka poäng. Resultatraden 8-13-10 var bra utdelning sett till omständigheterna.

Foto: Clement Luck / DPPI

− Jag klarade mig rätt bra med att hålla bilen hel, tycker Kristoffersson, som fick se många konkurrenter försvinna ut till höger och vänster under söndagens race.

Lugnare var det i första racet på lördagen. Johan kvalade riktigt bra, som femma, och hade fint slagläge.

− Men det var nog så att jag fick till ett riktigt supervarv i kvalet och träffade allt perfekt. Den farten hade vi egentligen inte.
Det syntes i racet där Johan tappade ett par placeringar direkt i starten och sedan ytterligare en. En åttondeplats var ändå bra utdelning för Sébastien Loeb Racing-föraren.

Till söndagens kval hängde regnmolnen hotande över banan, vilket förstås fick sin effekt på kvalresultaten. Johan lyckades inte bättre än 22:a plats i väderlotteriet.

− Mitt andra försök kom lite för sent så regnet hann påverka för mycket. Men till Q2 hade det inte räckt ändå, säger Kristoffersson.

Första varvet i andra racet blev riktigt kaosartat och Johan kunde avancera upp till femtonde plats redan där, med smak på mer.

− Jag var kanske lite för försiktig i början. Hade kunnat plocka någon mer placering under de fyra-fem första kurvorna, men eftersom det är kort om tid mellan andra och tredje racet ville jag inte riskera alltför mycket.
30-åringen från Arvika höll sin Volkswagen Golf GTI TCR i fint skick och kunde på slutvarven dessutom plocka ytterligare ett par placeringar genom fina omkörningar.

Det avslutande racet på Ningbo International Speedpark liknade det föregående på så sätt att inledningen skördade sina offer. Johan tog sig snabbt upp till trettonde plats.

Därefter följde några riktigt tuffa varv med hård racing mellan Johan och några andra förare, inte minst Ma Qinghua och Kevin Ceccon i betydligt lättare bilar.

− Det är inte lätt att hålla sig ifrån de andra bilarna när det är så tätt och trångt. Jag var på någon bil, men hade då också fått en smäll bakifrån, berättar Johan, som kämpade sig upp till tionde plats och därmed ytterligare sex poäng i bagaget.

Arton poäng fick Kristoffersson med sig från Kina, vilket betyder 113 totalt och fortsatt en femtondeplats i mästerskapstabellen. Till nästa tävling i Japan om sex veckor blir förutsättningarna lite lättare för Volkswagen-förarna.

− Vi tappar 20 kilo till Japan, säger Johan, som hade fullt i viktlådan på Ningbo-banan, för övrigt en ny men trevlig erfarenhet för Kristoffersson.

− Rolig och fin bana och ett bra arrangemang.

Foto: Frederic Le Floc’h / DPPI