Racing

Rafflande race i Karlskoga

Tävlingen Smallcars arrangerades för tredje året i rad på Gelleråsen Arena. I år var Formula Nordic en av klasserna.

Det blev ett otroligt spännande kval. Banan var våt, men upptorkande. Förarna gick ut med olika däck, men de insåg snabbt att det var slicks som var det rätta valet. Alla bytte snabbt till slicks och kampen kunde börja. Varvtiderna sjönk stadigt och alla förstod att det gällde att sätta det sista varvet så sent som möjligt. På näst sista varvet var Viktor Andersson tre tusendelar före Edward Sander Woldseth, som lyckades svara på absolut sista varvet genom att slå Andersson med fem tusendelar! Det är inte många cm på banan det! Woldseth fick alltså pole till första racet. Anderssons tid räckte till pole i andra racet, medan polen i tredje gick till Charlie Andersen.

Woldseth förvaltade sin pole i första racet genom att ta ledningen direkt. Gabriel Nord klämde sig in och tog andraplatsen in i första kurvan. Andersson och Andersen hade en tuff kamp om den tredje pallplatsen. När de korsade mållinjen såg vi Woldseth som segrare före Nord och Andersson.

Edward Sander Woldseth tog starten i första racet, som han vann före Gabriel Nord och Viktor Andersson.

Andra racet föregicks av en regnskur och alla skyndade sig att byta till regndäck. Woldseth gjorde den bästa starten och tog ledningen in i första kurvan före Andersson. Woldseth ledde från start till mål, men han hade Andersson i backspeglarna hela vägen till flaggan. Håvard Hallerud körde i mål som trea.

Edward Sander Woldseth vann även det andra racet före Viktor Andersson och Håvard Hallerud. Det var Woldseths åttonde seger i år!

Inför tredje racet var det blött, men det hade slutat regna. Förarna blev osäkra på sitt däcksval. Team Greenpowers båda förare, Woldseth och Hallerud, rullade fram till lineup på slicks, men Woldseth ångrade sig i sista stund och bytte till regndäck. Hallerud var därmed den ende som skulle starta på slicks. Frågan var om det var ett genidrag eller ej? Andersen tog starten från pole, före Hallerud! William Winsth övertog dock andraplatsen redan efter första kurvan. Ned mot Ejes kom fyra bilar i bredd med Hallerud, Andersson, Woldseth och Nord. Alla bromsade sent och de fick kämpa hårt för att styra in bilarna på den kalla asfalten. Woldseth försökte runda alla på yttern, men lyckades inte med den manövern. Nord anförde klungan ett par varv innan Andersson kunde ta sig förbi. Andersson satte genast efter Winsth medan Woldseth uppvaktade Nord. Andersson kom snart ikapp Winsth, som tvingades köra väldigt defensivt för att hålla Andersson bakom sig. Detta gjorde att Nord och Woldseth kom ikapp och ökade spänningen ytterligare. Den ende som hade det lugnt var Andersen framme i ledningen. Han korsade mållinjen som vinnare, för första gången! Winsth lyckades hålla undan och vinna med en dryg meter före Andersson och Nord. Halleruds friska satsning höll tyvärr inte. Han satte faktiskt racets näst snabbaste varv och han tog in mycket på slutet, men fick ändå nöja sig med sjätteplatsen.

Charlie Andersen vann sitt första race före William Winsth och Viktor Andersson.

Resultatet innebär att NEZ-mästerskapet lever vidare till finalen nästa helg på Mantorp Park. Woldseth har en mycket klar ledning, men Andersson har en teoretisk möjlighet att bli mästare. William Winst har säkrat tredjeplatsen, men han har möjlighet att nå andraplatsen. I JSM blev Viktor Andersson klar mästare, men det är helt öppet om andraplatsen där Winsth leder med endast sex poäng före Andersen.

Vi kan se fram emot nya spännande race nästa helg på Mantorp, där Formula Nordic räknar med att mönstra det största startfältet på hela säsongen!