Racing

Vinst och pallplatser för Bäckmans 2019

För Andreas och Jessica Bäckman har 2019 års säsong inneburit flera imponerande prestationer – somliga även historiska. Framgångarna har inte bara gett nytt självförtroende, deras team Target Competition vann årets teammästerskap i ETCR.

När Andreas och Jessica äntrade 2019 års säsong var det med ett nytt team, varsin ny Hyundai i30 N TCR-bil och helt nya förutsättningar i ryggen. Som en del av det italienska teamet Target Competition antogs de till Hyundais premiärsatsning av Hyundai Motorsport Customer Racing Junior Driver program. Initiativet arbetar för att främja unga, lovande racingförare med exempelvis coachning av experter och utvecklande träning. Och nog genererade det nya teamet, Hyundais satsning och inte minst syskonens målmedvetna dedikation mycket goda resultat.

Första kvinna på TCR Europe-pallplats

För syskonen Bäckman innebar säsongen startplatser i prestigefyllda mästerskap som TCR Europe, TCR Scandinavia och TCR Germany. I den förstnämnda skrev Jessica in sig i historieböckerna, då hennes tredjeplats gjorde henne till den första kvinnan genom tiderna att nå pallplats i TCR Europe.

– Det var en fantastiskt härlig känsla att korsa mållinjen! Stödet från alla runt omkring var starkt men prestationen gjorde också att jag överträffade mina egna förväntningar och vann ett nytt självförtroende, säger Jessica Bäckman.

Utöver den historiska insatsen lyckades Boden-tjejen dessutom att kamma hem en tredjeplats i TCR Scandinavia och en andraplats i TCR Germany.

Även brodern Andreas imponerade stort under tävlingsåret.

Vinst i Barcelona

På Oschersleben-banan i Tyskland tog Andreas sin första pole-position och racevinst, men blev i efterhand utesluten och fick inte behålla segern. En och en halv månad senare tog han sin andra raka pole-position i kvalet – och fick äntligen ta sin första seger för säsongen.

– Revanschlusten var total och att kamma hem vinsten i Barcelona var helt fantastiskt. Mot slutet av året började allt att falla på plats och de riktigt stora resultaten började trilla in, säger Andreas Bäckman.

Även på den legendariska Spa-Francorchamps banan i Belgien tog Andreas en välförtjänt pallplats, där imponerande körning genererade en tredjeplats.

2019 års Team Champions

I början av november blev Jessica uttagen till att tävla för Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games. Tävlingen gick lysande och Jessica hamnade slutligen på en sjätteplats av de 20 internationella förarna. Och när så TCR Europe-mästerskapet avslutats och alla poäng räknats samman, står det klart att team Target Competition samlat ihop flest poäng och därmed är vinnare av 2019 års mästerskap. Dessutom placerar sig Andreas på en ärofull fjärdeplats bland mästerskapets 37 förare.

– Förväntningarna som vi och teamet hade inför året inkluderade att möjligen ta någon pallplats och att komma topp 10. Både jag och Jessica är så otroligt tacksamma för allt stöd; tack till Target Competition och Hyundai Motorsport Customer Racing. Att få avsluta som Team Champions är ett drömscenario och nu ser vi ännu mer fram emot 2020 års säsong, säger Andreas.