Racing

Indycar-premiär

Det har äntligen blivit dags för den uppskjutna premiären av IndyCar Series. På lördagen inleds säsongen på hypersnabba ovalbanan Texas Motor Speedway, med teamkompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist på startlinjen.

Felix Rosenqvist på Texas Motor Speedway 2019. Foto: Scanpix/Getty Images.

– Det är fördel Felix med tanke att han gör andra året i samma team, och de fina resultaten han gjorde i fjol. Marcus kan behöva lite tid att komma in i det nya teamet, säger NENT Groups racingexpert Rickard Rydell.

– Jag tycker det ser spännande ut, och Chip Ganassi är ett av de tre stora teamen, säger Rickard Rydell.

NENT Groups expert tror att båda svenskarna har chans att vinna race och vara med i toppen av mästerskapet.
– Felix var årets rookie förra året, och har imponerat jättestort så många kommer ha ögonen på honom i år. Marcus hade inte en lika bra säsong, men satt å andra sidan inte i en lika bra bil då. Så det är lite upp till bevis nu för Marcus, och visa att han också förtjänar att vara en av dem man pratar om.

Som förare har svenskarna olika egenskaper och spetskompetenser.
– Kvalmässigt så har Felix hittills varit bättre, medan Marcus starka sida har varit racen. Så var det även under hans tid i F1. Felix är starkare på vanliga banorna, medan Marcus visat sig skicklig på ovalerna vilket han visade när han vann ett av simulatorloppen under våren.
Men det är stor skillnad på simulatorlopp och riktiga race.
– Du håller visserligen tävlingsmomentet levande i simulatorer, men det går inte att jämföra med riktiga ovalbanor där man utsätts för upp till 6 i g-kraft i kurvorna.

Lagkompisar och fiender

På grund av restriktioner genomförs träning, kval och race på samma dag vilket även det innebär stora påfrestningar.
– Det blir tufft för förarna med så lite förberedelser bakom sig. Och det innebär en större risk att det sker misstag.

I svenskarnas team ingår femfaldige mästaren Scott Dixon.
– Dixon har otroligt mycket erfarenhet och de kan lära sig mycket av honom. Men i slutändan måste de även kunna slå honom. En lagkompis är på sätt och vis din värsta fiende. Det är inte alltid lätt. Men Felix och Marcus är så pass professionella att de kan skilja på rollerna på och utanför banan, säger Rydell.

Viaplay och V Sport Motor direktsänder race, kval och träning.

Sändningstider IndyCar Series-premiären
Lördag den 6 juni:
18.00, Viaplay/V Sport Motor: Träning
23.00, Viaplay/V Sport Motor: Kval
02.00, Viaplay/V Sport Motor: Race
Kommentatorer: Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Richard Göransson.
I studion: Janne Blomqvist och Richard Göransson.