Racing

Rosenqvist besviken efter tappad ledning i Indianapolis

Felix Rosenqvist lyckades inte omvandla IndyCar-karriärens första pole position till en pallplats i lördagskvällens race på Indianapolis Motor Speedway, men fick i alla fall med sig viktiga mästerskapspoäng för åttonde plats i ett lopp där han på nytt var bäst placerade rookie.

Foto: IndyCar

Rosenqvist drog inledningsvis maximal nytta av sitt utgångsläge längst fram i fältet och ledde de första 15 av loppets 85 varv, men föll sedan tillbaka i en ond spiral av säkerhetsbilssituationer och misslyckade depåstopp.

Smålänningens Ganassi-bil fattade bland annat eld vid två tillfällen när överflödigt bränsle antände på väg ut ur depån, och Rosenqvist tappade också värdefull tid under en problematisk stint på de röda (mjuka) Firestone-däcken.

Foto: IndyCar

27-åringen lyckades vinna tillbaka en del positioner när en regnskur satte färg på loppets avslutande skede, och vid målflagg var Rosenqvist alltså åtta – bäst placerade nykomling, men överlag missnöjd med resultatet.

-Det var ett tufft race med mycket som hände, säger Felix Rosenqvist. För vår del var det en blandning av dålig timing och ren otur i vissa situationer, men också ett och annat misstag som blir avgörande på den här nivån. Jag tror att det huvudsakliga problemet idag var att vi fortfarande inte fått riktigt grepp om däcken. Vi sliter för hårt på dem, framför allt de mjuka, och det skadar vår strategi. Jag vet inte varför det sker, men jag lovar att vi jobbar hårt på det.

Foto: IndyCar

Rosenqvist blev den förste svensken sedan Kenny Bräck 2002 att ta pole position i IndyCar när han toppade fredagens tidskval i Indianapolis, och såg initialt ut som en verklig podiumkandidat när han anförde teamkamraten Scott Dixon (NZL) ner mot första kurvan i lördagens race.

-Vi borde ha fått ett mycket bättre resultat idag, konstaterar Rosenqvist. Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte. Vi fick det bara inte att fungera i mitten av loppet. När det började regna på slutet var jag en av de snabbaste på banan igen och tog en fyra-fem placeringar, så vi lyckades rädda en del poäng där vilket förstås var bra. Sammantaget är jag dock väldigt besviken. Det känns som att vi gav bort en pallplats idag, men det är fortfarande tidigt på säsongen. Det kommer fler chanser.

Fransmannen Simon Pagenaud gick i motsatt riktning som Rosenqvist under racet och vann från åttonde startposition. Dixon blev tvåa och britten Jack Harvey, en av Rosenqvists tidigare Formel 3-rivaler, trea.

Näst på tur för IndyCar-fältet står den största tävlingen av dem alla: det anrika ovalloppet Indy 500. Den enorma racingfesten i Indianapolis, som årligen attraherar runt 400 000 besökare, äger rum den 26 maj. Innan dess väntar dock en omfattande uppbyggnadsperiod av träningar och kval, med start redan nu på tisdag den 14 maj.