Rallycross

Kristoffersson till start i Arvika

Självklart vill Johan Kristoffersson tävla hemma på Westombanan i Arvika. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren kommer därför till start i RallyX Nordic 7-9 augusti.

Foto: Qba Nitka

– Det ska bli jättekul att vara med på min egen bakgård och jag behöver fler varv bakom ratten inför VM, säger en taggad Kristoffersson.

Senast Johan tävlade på Westombanan var 2014, då han vann RallyX i en Volkswagen Polo GTI RX KMS, samma bil han nu ska köra och samma som han vann med i RallyX Nordic-premiären i Höljes för några veckor sedan.

– Där hade vi inte riktigt pace för att följa VM-bilarna på torrt underlag, men vi vet var vi tappade tid och har en del idéer om vad vi kan ändra på.

När himlen öppnade sig i Höljes var den dubble världsmästaren däremot omutlig.

– Det får gärna regna nu igen, konstaterar Kristoffersson med ett leende.

Publiken behöver han inte ha medlidande med om det skulle bli nederbörd. Den får precis som i premiärtävlingen sitta hemma och följa tävlingarna.

– Det är förstås extra tråkigt att det inte är någon publik på plats när jag tävlar på hemmaplan, men det är kul att det gick att få till en tävling på så kort tid och otroligt bra att SVT sänder direkt.

Grundtanken var att EM-föraren Sondre Evjen skulle ratta KMS-Polon på Westombanan.

– Men när inte Sondre hade möjlighet att vara med ville jag ta chansen att fortsätta utveckla bilen och att få känna på tävlingspulsen igen.

I Höljes bjöds Kristoffersson hårt motstånd av främst Robin Larsson och Niclas Grönholm. Vilka som står i de andra startrutorna på Westombanan återstår att se.

– Men det blir säkert bra konkurrens och oavsett så är det alltid små marginaler som avgör. Jag måste framför allt göra färre förarmisstag än i Höljes, säger den självkritiske värmlänningen.

Tävlingen på Westombanan innebär starten på en förhoppningsvis mycket hektisk höst med VM-serien i fokus. Känslan av att säsongen äntligen varvar upp sammanfattar Johan med ett enda ord:

– Eufori!

– Det har varit hur bra som helst att vara hemma med familjen och slippa alla resor under en period, men nu längtar jag efter att äntligen få jobba dygnet runt igen. Och framför allt att få tävla!

Veckan efter RallyX Nordic-tävlingen blir det två testdagar i Strängnäs med Volkswagen Motorsport-Polon inför stundande VM-premiär i Höljes.

Är det då en nackdel att inte tävla med den ordinarie bilen på Westombanan?

– Jag hade gärna kört den istället, men det funkar helt enkelt inte för oss. För mig spelar det ingen roll. Jag har alltid hållit på att växla mellan olika bilar varje helg och kört lastbil och byggt tält däremellan så det är inget problem.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, tycker också att det är utmärkt att få ett extra tävlingstillfälle.

– Det är sex deltävlingar på de första fyra veckorna när VM börjar, så det är bra för hela teamet att få trimma det praktiska genomförandet.

Stallchefen trycker också på ytterligare en anledning till att teamet satsar resurser på ännu en tävling utanför det ordinarie programmet: det faktum att RallyX Nordic överhuvudtaget kan genomföras i dessa svåra tider.

– Vi ställer gärna upp och kör med tanke på det fantastiska jobbet Andreas Eriksson gör i svårast tänkbara klimat.

Foto: Qba Nitka