Rally

Johan imponerade i Gästabudstrofén

Johan Kristoffersson tog sin första seger i ett grusrally när han vann Gästabudstrofén i Nyköping, årets tredje SM-rally. Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren tog hem elva sträcksegrar av tolv möjliga och var till slut en dryg minut före tvåan Patrik Flodin.

− Mitt tredje grusrally och första segern. Då kan man pricka av det på listan också, säger en lättad och mycket nöjd Johan.

Efter missen i South Swedish Rally var det viktigt för Kristoffersson och co-drivern Stig Rune Skjaermoen att plocka poäng när det tredje av totalt sex SM-rallyn skulle köras. Högt tempo, men ändå under kontroll var ekvationen som skulle gå ihop.
− Med tanke på hur mycket arbete som alla i teamet har lagt ner för att ge oss bästa förutsättningar så känns det väldigt bra att vi lyckades.

Johan visade lugn och stabilitet i sin körning redan på fredagskvällens två korta sträckor.
− Vi hittade ett bra flyt direkt.

Efter första dagen hade han 3,9 sekunder till godo på tuffaste rivalen, Patrik Flodin, ett avstånd som ökade snabbt under lördagsmorgonen på SS3, där Flodin gjorde en miss.
− Där fick vi ett glapp ner till Patrik och kanske blev vi lite försiktiga på de följande sträckorna, menar Johan, som tappade enda sträcksegern till Mattias Monelius på SS 5.

Tio tuffa sträckor under lördagen krävde en bra strategi, inte minst när det gällde däck.
− Vi valde ett lite hårdare däck och jag tror vi gjorde rätt val, menar Johan.

När Kristoffersson/Skjaermoen gick ut på sista loopen, SS 10-12, fanns en ledning på 49,3 sekunder att försvara. Gasa eller bromsa?
− Det är svårt att hålla igen, lika lätt att göra misstag då, tycker Johan, som bjöd publiken på full satsning även under de avslutande sträckorna.

I starten på SS 11 blev det ett lyft av det häftigare slaget. Stig Rune Skjaermoen berättar med glimten i ögat:
− Det var första kurvan i början på sträckan. Vi kom sidledes över där. Det var kul.

Johan fortsatte att styra sin Volkswagen Polo GTI R5 i samma takt som tidigare. På avslutande SS 12 stod dessutom extra power stage-poäng på spel. Kanske var det också här som rallyts tuffaste ögonblick uppenbarade sig för Dealerteam-duon.
− Jag gjorde ett litet misstag och skulle korrigera linjen, men vi kom lite långt ut, säger Johan, som hjälpte sörmlänningarna med dikesslåttern innan han hittade spåret igen.

Trots incidenten tog Johan hem även den sista sträckan och segermarginalen till Patrik Flodin blev till slut hela 1.00,4 minuter.
− Det såg stabilt ut hela vägen. Ett styrkebesked, tycker vikarierande teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Per Andersson.

I och med segern klättrade Johan förbi Martin Berglund i SM-sammandraget, upp till andra plats, men Patrik Flodin leder fortfarande inför Kolsva-rundan i mitten av augusti.
− Nu blir det uppehåll i ett par månader innan nästa deltävling. Vi ska fortsätta utvecklingsarbetet på bilen; det finns en del kvar att göra, och jag har några saker att jobba på i min körning, sammanfattar perfektionisten Johan Kristoffersson.