Racing

Segersugen Fredricsson vill blanda sig i titelkampen i Porsche Carrera Cup

Lukas Sundahl och Robin Hansson var etta och tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 och dominerade förhandssnacket inför årets upplaga av mästerskapet. Men i premiären i Falkenberg visade en målmedveten och fokuserad Pontus Fredricsson att han vill vara med i guldstriden.

Foto: Micke Fransson/teambild.se

– Lukas och Robin ska verkligen inte känna sig säkra på att få göra upp om titeln. De ska känna sig hotade, säger Fredricsson inför deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors på onsdag.

Pontus Fredricsson gör sin femte säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Varje år har han tagit steg i sin utveckling – och kliv uppåt i tabellen. Elfteplatsen 2016 har han följt upp med mästerskapsplaceringarna 6-4-3. I år siktar han ännu högre – hela vägen till toppen.

– Jag ser fram emot en rolig och spännande säsong. Jag känner mig taggad och gör allt för att försöka ta titeln, säger han.

Hotade mästaren

Fredricsson imponerade i premiären i Falkenberg 17-18 juli. Han kvalade bra och blev tvåa i båda racen. Två riktigt bra starter och beslutsamhet i kampen mot teamkompisens Robin Hansson i den första kurvan borgade för den lyckade säsongsstarten.

– Jag är nöjd med min insats där. Bra fart och bra känsla i racen gav ökat självförtroende inför fortsättningen.

Fredricsson åkte ifrån Hansson och hotade Sundahl, speciellt i den första omstarten i det andra heatet. Då var han riktigt nära Lukas in i den första kurvan.

– Det gick i alla fall inte att bromsa senare än vad jag gjorde, men det låste upp bak. Det var värt ett försök i alla fall, stressa honom lite, säger Fredricsson.

Vill bli bäst

Att utmana den regerande mästaren tänker 23-åringen från Skogås fortsätta med. Nyckeln för att lyckas med det tycker han själv att kvalen är.

– Kvalmässigt har det gått bättre och bättre för mig varje år. Jag är mer fokuserad nu än tidigare, vill prestera bättre och arbetar hårdare för att bli bäst, säger han och fortsätter:

– I racen brukar jag kunna få till bra startar och bra fart, men det gäller som sagt att kvala bra också för att ha en bra position från början i racen. Det jobbar jag mycket med.

Blickar framåt

Men det är fler än Fredricsson som vill stå i pole position. I Falkenberg parkerades Sundahls svart-gula Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i första startrutan i båda racen. Från det utgångsläget tog Lukas täten och behöll ledningen till mål.

– Lukas är sjukt duktig. Han gör sällan några misstag så man får ta chanser för att försöka köra om honom.

Enklaste sättet att ta sig förbi den regerande mästaren är att starta före honom.

Pole position var precis vad Pontus Fredricsson hade i det andra racet på Drivecenter Arena förra året. Han var snabbast i Q2 och förvaltade sitt optimala utgångsläge med att ta ledningen i racet.

Men han tappade den när ett omkörningsförsök från teamkompisen Robin Hanssons sida gick fel. Båda snurrade och en till synes säker dubbelseger för Fragus Motorsport försvann. Fredricsson lyckades trots incidenten köra upp sig till fjärde plats. Hansson slutade på 15:e plats efter bestraffning.

Nu väntar Fällfors igen och frågan hur Fredricsson ser på situationen för att år sedan är oundviklig.

– Den kändes onödig, men det är inget jag grottar ner mig i eller orkar lägga tid på. Det är bättre att blicka framåt, säger han.

Gillar banan i norr

Och fram mot onsdagens intensiva tävlingsdag i Fällfors blickar Fredricsson verkligen. För trots incidenten med Hansson åkte han därifrån med positiva intryck förra sommaren.

– Jag gillade banan extremt mycket. På Drivecenter Arena kör man nära murarna och vid minsta lilla misstag skrotar man. Det går lite på gränsen och det tycker jag om. Snabba banor som kräver lite risktagande gillar jag.

Foto: Micke Fransson/teambild.se