Racing

IMSA-mästaren Christina Nielsen till Carrera Cup

Danska stjärnan Christina Nielsen med stor erfarenhet av sportvagnsracing på internationell toppnivå, kommer till start i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena 15 augusti.

Foto: Micke Fransson/teambild.se

Ett av de mest omtalade och uppskattade inslagen i Porsche Carrera Cup Scandinavia är Porsche Sveriges gästförarprogram. Internationellt meriterade elitförare bjuds in till serien och utmanar förarna i det ordinarie startfältet. De senaste åren har mästerskapet lockat en rad motorstjärnor som Formel 1-världsmästaren Jacques Villeneuve, rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist och Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist.

Till den exklusiva skaran ansluter nu en framgångsrik GT-specialist med stor erfarenhet av sportvagnsracing på internationell toppnivå. När den tredje omgången av årets mästerskap avgörs på Gelleråsen 15 augusti kommer gästbilen med startnummer 911 att köras av 28-åriga Christina Nielsen från Hørsholm i Danmark.

– Porsche Carrera Cup Scandinavia är nytt för mig men jag vet att mästerskapet och förarna håller mycket hög klass. Det är en professionell show med ungefär samma känsla som IMSA-serien som jag kört i USA. Det finns några riktigt skickliga förare så man kan inte bara hoppa in och tro att man ska vara snabb. Jag förväntar mig tät racing, men som jag förstått är det också rättvis racing med enorm respekt mellan förarna.

Christina Nielsen har tävlat framgångsrikt i de stora amerikanska sportvagnsmästerskapen. 2016 segrade hon i GTD-klassen av IMSA Sports Car Championship. En bedrift som hon upprepade även säsongen 2017. Nielsen har även genomfört flera av världens största långloppstävlingar. På meritlistan finns bl.a. tre starter i 24-timmars på Le Mans där hon 2018 körde en Porsche 911 RSR till 6:plats i GTE-klassen.

– Jag ser verkligen fram emot att ta upp kampen, fortsätter Christina Nielsen. Men kom ihåg att jag är gäst i Carrera Cup och inte får ta för stora risker. Fokus ligger på att hitta rätt inställningar och göra ett bra kval. Sedan blir starten avgörande. Det är många år sedan jag tävlade med stående start, vi kör ju med rullande starter i USA. Förhoppningsvis kan jag få med mig ett bra resultat hem.

Christina Nielsen har lång erfarenhet av att tävla med Porsche 911. Under karriären har hon kört såväl 911 GT3 Cup, 911 GT3 R och 911 RSR.

– Vi har jobbat länge på det här, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Christina Nielsen är en snabb skandinavisk GT-förare, med stora internationella framgångar. Nu får vi äntligen chansen att se henne tävla i Sverige.

Foto: Micke Fransson/teambild.se