Racing

STCC-premiär med 70-åriga Kanonloppet

STCC TCR Scandinava-säsongen 2020 inleds i helgen på Gelleråsen Arena med Kanonloppet som firar 70 år.

Regerande mästaren och PWR Racing-föraren Robert Dahlgren möter hårt motstånd från totalt 14 förare, däribland tidigare världsmästaren Rob Huff och fjolårstvåan Tobias Brink.

– För mig finns det bara ett mål och det är totalseger. Men jag har inga illusioner om att det blir enkelt, årets säsong blir tveklöst en av de tuffaste på många år, säger Dahlgren.

2012-världsmästaren Rob Huff kommer att köra sin första STCC-tävling någonsin under premiären och har en ödmjuk målsättning trots sitt imponerande CV.

– Jag ser verkligen fram emot att göra min STCC-debut med Lestrup Racing Team. Det kommer bli en spännande säsong med tufft motstånd, säger Rob Huff.

Brink Motorsport-föraren Tobias Brink är revanschsugen och kommer stärkt av ett gediget testprogram under våren i teamets Audi RS 3 LMS.

– Jag tänker inte sticka under stolen med att jag gärna ser mig själv överst på pallen när målflaggan faller i finalen och förutsättningarna finns definitivt där i år. Samtidigt så är jag delägare till teamet och min huvudsakliga uppgift är att säkra så att alla tre titlar hamnar hos Brink Motorsport, säger Tobias Brink.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som skrev historia på Gelleråsen Arena som den första kvinnliga segraren för två år sedan, var snabbast under försäsongstestet med sin gamla Cupra TCR-tävlingsbil och har inför premiären tagit leverans av en nya Cupra León Competición.

– Det kändes roligt att vi fick en sista dans tillsammans med vår gamla Cupra på topp. Nu ska det bli kul att skriva nya kapitel i racinghistorien tillsammans med PWR Racing, CUPRA och teamets partners med den nya tävlingsbilen, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Albin Wärnelöv kommer till start med en helt ny Hyundai i30 N TCR, samma modell som Norbert Michelisz säkrade VM-titeln med 2019, och har siktet satt på att avancera.

– Det ska bli oerhört intressant att lära sig en helt ny bil och målsättningen är att slå sig in i topp fem totalt, säger Albin Wärnelöv.

Ovanstående förare och team är långt från de enda med segerambitioner. Kågered Racing gjorde ett starkt försäsongstest och kommer med tre Volkswagen Golf GTI TCR till förarna Andreas Ahlberg, Emil Persson och Mikael Karlsson.

STCC-veteranen Mattias Andersson jubilerar med sin 20:e STCC-säsong bakom ratten på en Honda Civic Type-R TCR och Magnus Gustavsen håller fanan högt för Norge med Brovallen Design.

17-årige Isac Aronsson kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut i helgen med egna familjeteamet Isac’s Racing som får support support från Kågered Racing.