Racing

Sundahl nära historisk trippel i Carrera Cup

Han leder mästerskapet med 51 poäng. Är det 55 eller mer på lördag eftermiddag skriver Lukas Sundahl ett stycke racinghistoria. Då blir den 23-årige smålänningen först med tre raka segrar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Utgångsläget är bra, det kan jag inte förneka, men fortfarande kan allt hända och jag har inte gått hemma i veckan och förberett någon segerfest, säger Sundahl inför deltävlingen på Mantorp Park 2-3 oktober.

Lukas Sundahl (nr 1) och Pontus Fredricsson (11). Foto: Micke Fransson/teambild.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia är framme vid säsongens femte och näst sista deltävling Corona-säsongen 2020. Mantorp Park, tänkt som finalarena i den ursprungliga kalendern, tar emot och bjuder, precis som Scandinavian Raceway för två veckor sedan, på tre race!

Det innebär att det återigen finns 80 poäng att hämta för den som vinner rubbet – båda kvalen och alla tre race med snabbaste varv. Från Anderstorp fick Lukas Sundahl med sig 72 poäng hem till Växjö. Upprepar han den bedriften kommande veckoslut finns det ingen som kan hota honom i finaltävlingen på Ring Knutstorp 9-10 oktober. Då har Sundahl minst 55 poängs ledning med 54 poäng kvar att köra om. Han och Sundahl Racing kan åka till Skåne som mästare och med segerpremien (200.000 kr) på kontot.

– Det hade varit gött såklart, men man vet aldrig i den här sporten. Jag kan bli påkörd i det första racet på Mantorp Park och sedan kan det vara över för den helgen, säger Sundahl.

Fredricsson ger sig inte

Att det ska hända är självklart inget främste rivalen, Pontus Fredricsson, går och hoppas på, men han inser förstås att uppdraget att besegra Sundahl blir svårt.

– Poängmässigt har Lukas dragit ifrån ganska mycket och han kommer inte riskera att nolla i ett race. Det blir tufft att utmana honom om titeln, men jag kommer självklart att försöka allt jag kan, kämpa för att hålla mästerskapet levande till finalen på Ring Knutstorp, försäkrar Fredricsson som kanske måste göra säsongens bästa tävling för att ha en fortsatt chans att bli mästare.

Och varför skulle han inte kunna lyckas med det? Kapaciteten finns där och att vinna race och mästerskap är det som driver honom.

– Det är det man strävar efter, det är därför man vill fortsätta, säger han.

Trio i bronsduell

Om Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson fightas om titeln så talar mycket för att en trio gör upp om den hedervärda tredjeplatsen. Efter succén senast på Scandinavian Raceway är Hugo Andersson bronsman inför helgens tävling i Östergötland. I Anderstorp tog han sin första seger i PCCS och noterades dessutom för en andra- och en femteplats. Fullpoängaren blev en klassiker. Som ende förare valde Andersson slicks, inte regndäck, och det var en chansning som gick hem.

Bakom Andersson är det emellertid tätt i tabellen. Årets nykomling, Hampus Ericsson, som kvalade ut självaste Lukas Sundahl i Anderstorp och som var på väg mot en större framgång än så, är bara fem poäng efter och han skuggas i sin tur av Edvin Hellsten.

Bara tolv poäng skiljer trion åt. Det är ingenting med tanke på att det är fem race kvar i mästerskapet.