Rally

Lärorik Hyundai-debut i VM för Solberg

Oliver Solberg var med och kämpade om en topplacering i sin klass i Rally Monte-Carlo när debuten slutade med ett stopp i en snödriva på sista specialsträckan på söndagen.

19-åringen fastande med sin Hyundai i diket och utan någon publik på plats fanns det ingen hjälp att få för att komma tillbaka upp på vägen och kunna avsluta rallyt. Därmed bröts rallyt med endast ett fåtal kilometer kvar av tävlingen.

– Det var ett litet misstag som ledde till avkörningen, det är frustrerande att vi inte kunde slutföra tävlingen. Bilen fick inga skador så med lite hjälp skulle vi kunnat komma tillbaka upp på vägen och fortsatt till målet i Monaco. Men i den speciella situation vi befinner oss i utan publik längs sträckorna fanns det inget vi kunde göra. Jag väljer att fokusera på vad som gick bra i tävlingen, sa Oliver Solberg.

Söndagen började fantastiskt för Petter Solbergs son. På dagens första specialsträcka lyckades endast tre WRC-förare i huvudklassen matcha hastigheten hos den svenska-norska supertalangen. Fjärde tid totalt på sträckan med en R5-bil som är långt från VM-bilarnas kapacitet är häpnadsväckande.

– En fjärdeplats totalt på den sträckan är jag otroligt nöjd med, den upplevelsen är helt klart min bästa i en VM-tävling någonsin. Förhållandena var extremt svåra med svart is på vägen. Före varje sväng var det omöjligt att veta om däcken skulle få fäste eller inte.

Solberg tog två sträcksegrar (av 15 möjliga) i tävlingen där Andreas Mikkelsen och kartläsaren Ola Fløene vann Rally2-klassen överlägset. Efter ev besvärlig start på rallyt med tekniska problem var Oliver Solberg och kartläsaren Aaron Johnston med i sekundstriden om tredje platsen inför sista sträckan i R5-klassen.

Förra månaden tecknade Oliver Solberg ett tvåårigt kontrakt med regerande Team världsmästarna Hyundai Motorsport. Rally Monte-Carlo var hans VM-debut med den nya bilen och Solberg valde själv att starta tävlingen utan att nomineras till VM-poäng. Således räkas inte tävlingen in i 19-åringens VM-säsong.

– Jag börjar känna bilen bättre nu. Att börja med Monte-Carlo är en utmaning men också mycket lärorikt med tanke på svårighetsgraden av de olika förhållandena på vägarna, säger Oliver Solberg.