Rally

Solberg dominerade RAC-rallyt, men hamnade i diket

RAC-rallyt slutade i diket för Oliver Solberg. Innan avkörningen hade den unge rallyföraren vunnit 19 av specialsträckorna och dominerat rallyt för historiska bilar.

Foto: Ben Lawrence

Men det stora RAC-äventyret tog slut på måndagsmorgonens första sträcka, tävlingens 29:e.

– Vi hade riktigt bra flyt, men strax före sista sväng kom en kompression, och vi skickades ut i diket och fastnade i leran. Rätt tråkigt med tanke på att vi var så nära målet, sa Oliver Solberg.

– Vi hade en fantastisk tävling fram till söndagskvällen. Då rök plötsligt drivaxeln. Phil och killarna på Viking Motorsport reparerade bilen över natten och vi var redo att starta om nästa morgon.

Oliver Solberg och kartläsaren Elliott Edmondson tappade förstaplatsen totalt, men en plats på pallen var inom räckhåll. Men strax före målgång på första sträckan gick något fel.

– Vi har jobbat med ett fantastiskt team, kört en fantastiskt cool bil (tack pappa), och jag har verkligen trivts på de här vägarna med väldigt krävande och annorlunda förutsättningar varje dag. Den passion som människor har visat oss längs vägen är något väldigt speciellt. Det är folk överallt som hejar på och det spelade ingen roll om det regnade kraftigt eller om det var sent på natten. Fansen höll ut. Jag tyckte det var väldigt trevligt och hoppas vara tillbaka snart, sa Oliver Solberg.

Britten Marty McCormack körde in till seger i tävlingen. Endast rallybilar av årgång före 1991 var tillåtna. Den historiska tävlingen är uppkallad efter Roger Albert Clark, som var den första brittiska vinnaren någonsin av en World Rally Championship-tävling. Det hände i RAC-rallyt 1976 i en liknande Ford Escort RS 1800 som den som Oliver Solberg körde.