Rally

Stor Hyundai-lansering med Solberg i förarsätet

Fabriksföraren Oliver Solberg (19) sitter bakom ratten när Hyundai Motorsport lanserar sin nya rallybil i en belgisk tävling nästa månad.

Hyundai i20 N Rally2 körs för första gången i Renties Ypres Rally på belgisk asfalt 13-15 augusti. 19-åringen har deltagit i den koreanska bilfabrikens utvecklingen av bilen sedan han skrev på för Hyundai vid årsskiftet.

– Det är en ära att få bidra i utvecklingen av Hyundai i20 N Rally2 och nu äntligen få köra den i tävling för första gången. Jag är mycket tacksam för denna möjligheten, säger Oliver Solberg.

Rallytalangen har deltagit i ett antal tester i utvecklingen, och han har kört bilen på både snö och grus – men inte asfalt som den belgiska tävling har som underlag. Den aspekten av testning är det teamkamraten Jari Huttunen som har varit mest involverad i.

– Jag har aldrig kört tävlingar i Belgien tidigare och har bara åtta (av 46) tävlingar bakom mig på asfalt. Men jag har testat i området och vet att vägarna som används i tävlingen är svåra. Varierande väderförhållanden kan göra det ännu värre. Jag kommer att göra mitt bästa för att uppnå ett bra resultat, men nyheten i Ypres är dock lanseringen av bilen. Det är en tuff bil och jag tror att den kommer tas emot väl, säger Solberg junior.

19-åringen var tvungen att bryta VM-tävlingen i Estland i helgen på grund av motorproblem som ett resultat av en trasig kylare. Då körde Oliver Solberg föregångaren till den nya Rally2-bilen. Planen är att köra resten av VM-säsongen i WRC2-klassen med den nya bilen.

– När vi debuterar i tävlingssammanhang med Hyundai i20 N Rally2 finns det ingen press eller krav på resultat, men Oliver känner bilen väl efter alla tester och jag är säker på att han kommer visa hur bra den är, säger Hyundai Motorsport-chef Andrea Adamo.