Offroad

Eldsjälen Jonas Ökvist vann en gratis körning i SxS Nordic

Under hösten har SxS Nordic tävlat ut en gratis körning där vinnaren utsetts helt anonymt. Nu står det klart att vinnaren är Jonas Ökvist från Piteå.

– Det här gör mig nästan helt mållös, det känns såklart skitskoj, säger en överraskad Jonas Ökvist.

I oktober bestämde sig SxS Nordic för att arrangera en tävling som, helt anonymt, skulle ge en förare chansen att köra en helt gratis deltävling under 2024. Motiveringen löd: ”Fler ska få chansen att ta del av gemenskapen i motorsport och SxS Nordic. Bakgrund, ekonomiska förutsättningar, kön, kultur eller andra parametrar ska inte spela någon roll.” Deltagarna fick därmed svara på frågor om sitt intresse för motorsporten och motivera varför just de ska vinna genom ett anonymt formulär. Därefter utsåg organisationen en vinnare.

Foto: Oskar Andersson.

Tävlingen har mött positiv respons, och närmare 150 personer har skickat in sina motiveringar. Det var i samarbete med Motorsportsalongen, på den helt nya motorsportmässan i Karlstad, som vinnaren presenterades inför både publik och media.

Vinnaren blev Jonas Ökvist, från Piteå. Jonas passion för motorsport sträcker sig långt bak i tiden, och intresset omfattar även fyrhjuling, skoter och allt annat som brummar. Han har framförallt tävlat i rallycross och isracing, med flera framgångar och medaljer. Bland annat tog Jonas senast ett SM-guld under SM-veckan i rallycross förra året.

När Jonas själv såg SxS Nordics tävling om en gratis körning sken han upp, men när vinsten behövde motiveras tog det stopp. Då ryckte hans fru Anna Ökvist in och bakom hans rygg skickade familjen in en egen nominering.

I vinsten ingår hyra av bilen, startavgift, tävlingslicens, bränsle, däck, tävlingssupport (mekaniker) och mat för både förare och co-driver. När Jonas Ökvist löser ut sin vinst återstår att se, då kalendern för säsongen 2024 inte har presenterats ännu.

SxS Nordics motivering: ”Efter att ha läst Anna Ökvists nominering om sin man och barns far fälldes en tår eller två. Jonas Ökvist beskrivs som en person som ställer upp för lokala motorklubben så fort det behövs, med allt från arbetsdagar till att vara funktionär. Han hjälper ofta allt och alla, och får därför inte tid över att lägga på sig själv och sin passion att tävla i motorsport. Jonas var direkt intresserad av tävlingen, men ville inte framhäva eller prata gott om sig själv i en nominering. Därför tog Anna saken i egna händer och skickade i smyg in en ansökan till tävlingen. I den gav hon ordet eldsjäl ett ansikte för oss i SxS Nordic.”

Utdrag av nomineringen – Anna Ökvist i sin motivering:
”Jag tycker vår man och pappa förtjänar att vinna detta. Han är en person som alltid ställer upp för allt och alla jämt. Han älskar motorsport och älskar att få tävla och köra fort. Han har aldrig kört någon sådan här variant, men vi vet att han vill. När han såg tävlingen så lös han upp, å sa va coolt, men när det var dessa frågor, då gav han upp, han vill aldrig framhäva sig själv och prata gott om sig själv, så därför skriver jag, hans fru, istället. För min man betyder motorsport typ allt. Varit hans livsstil under hela livet. Hans stora passion och intresse. Det skulle betyda så mycket om vår man och pappa kunde få vinna detta. Han har kört rallycross och isracing i många år men har inte samma tid att lägga på det numera, då det inte längre finns ett team som hjälper till runt omkring. Kan hoppa in och köra nån sporadisk tävling ibland och mest varit isracing senaste åren då det kräver mindre tid i garaget. Däremot ställer han upp och hjälper lokala föreningen så fort det behövs hjälp, allt från arbetsdagar till att vara funktionär. Sedan är han en person som hjälper allt och alla och får därför inte tiden att lägga på sig själv och sitt intresse. Så det vore guld värt om han bara kunde få komma och allt är klart och han bara får hoppa in och köra och ha skoj och njuta och få känna den där adrenalinkicken igen och ge alla en match där ute på banan.”

– Wow… jäklar vilken fantastisk överraskning, säger Jonas Ökvist. Det här kom verkligen pang på, men sämre skoj har man ju varit med om. Hon är allt bra lurig, Anna. Jag har sett lite av SxS Nordic tidigare och tanken har ju slagit en: ”Det där skulle jag vilja testa på”. Jag var därför intresserad av att anmäla mig till tävlingen, men har aldrig varit någon som tycker om att framhäva mig själv som något extra i något sammanhang. Så det här gör mig nästan helt mållös, det känns såklart skitskoj. SxS Nordic verkar hur kul och fränt som helst. Min klubb [Piteå MS] har ju varit med och arrangerat deltävlingar, och flera i klubben skryter upp den här sporten så in i bomben. Det blir helt klart något nytt för mig, en annan terräng och helt andra fordon än jag tidigare tävlat i. Farten som sådan är jag ju van vid, men några av hoppen jag sett i serien blir helt nya för mig. Så de har jag mer respekt för. Samtidigt försvinner alla konsekvensanalyser när hjälm åker på, så vi får se hur det utspelar sig. Just nu sitter jag här och fantiserar om hur det skulle vara att köra runt banan, så spontant tänker jag att den här sporten lär man kunna fastna för.

– Responsen har varit enormt positiv, vilket kanske också visar att fler såna här tävlingar behövs inom motorsporten, säger Sandra Hultgren, tävlingskoordinator SxS Nordic. Vi blev lite överväldigade när vi läste om dessa 150 personers motorsportengagemang och varför de ville vinna. Helst av allt hade vi velat sätta varenda en bakom ratten. Så det var ett otroligt svårt beslut. Till slut föll valet på maken och pappan, vars fru anmälde honom i smyg. I sin nominering beskrev hon honom som en person som alltid ställer upp för andra och inte sätter sig själv först. Vi fick även veta att han engagerar sig ideellt i sporten och motorklubbar, och därmed inte riktigt har tid över till sin egen satsning. Sånt får mitt hjärta att smälta. Så självklart ville vi ge denna individ chansen att få någonting tillbaka och stråla på en arena där han verkligen trivs. När vi bestämt vinnaren helt anonymt var det såklart spännande att se vem denna eldsjäl var. Det visade sig vara Jonas Ökvist, och jag ser verkligen fram emot att se honom på banan nästa säsong.

Jonas Ökvist med sin son Max Ökvist.