Racing

Rosenqvist åtta varv från seger i Indy 500

Felix Rosenqvist ledde den 105:e upplagan av INDYCAR-klassikern Indy 500 när bara åtta av loppets 200 varv återstod att köra på söndagskvällen svensk tid, men tvingades till ett sent depåstopp och fick överge den dramatiska segerattacken.

Foto: Arrow McLaren SP.

Rosenqvist inledde loppet på 14:e plats bland 33 startande, och lyckades trots en tidig bestraffning (för fortkörning i depån) jobba sig hela vägen fram till tät när den enorma racingtävlingen – världens enskilt största idrottsevenemang – närmade sig sin upplösning.

Arrow McLaren SP-teamet försökte matcha Rosenqvist hela vägen in i mål utan ett sista depåstopp, i hopp om en avgörande gulflaggssituation, men loppet fortgick i fullt tempo och till slut hade manskapet på bil #7 inget annat val än att ta in svensken för påfyllning av bränsle.

Värnamo-sonen gjorde sitt sista bränslestopp med bara åtta varv kvar, från ledning, och anförde totalt 14 varv i årets upplaga av det berömda ovalloppet. Rosenqvist har därmed varit i ledning i samtliga sina tre Indy 500-starter i karriären så här långt.

– Så här nära mjölken (traditionell segerdryck) har jag aldrig varit tidigare, men det var en chansning på slutet som tyvärr inte gick hem, säger Felix Rosenqvist. Vi försökte sträcka ut den sista stinten och hoppas på en gulflagg, men den kom aldrig och till slut fick vi gå i depå. Där fick jag dessutom motorstopp, så där missade vi alla chanser till ett bra resultat.

Rosenqvist kom ut på banan igen, men med stor tidsförlust och klassificerades till slut på 27:e plats. Brasilianaren Helio Castroneves vann loppet och tog därmed sin fjärde seger i Indy 500.

– Vi hade en bra bil i klungan och jag kände att farten fanns där idag, avslutar Felix Rosenqvist. Det var tråkigt att det slutade som det slutade, men jag tar med mig mycket positivt från Indy 500 och Month of May. Teamet har gjort ett kanonjobb och vi var definitivt med i matchen hela vägen in, trots en del problem med växellådan i början av loppet. Nu får vi samla ihop oss i ett par dagar, och sedan är det fullt fokus på resten av säsongen.

Foto: Arrow McLaren SP.