Rally

Dubbel VM-lycka för Solberg

Under de kommande tre veckorna kör rallyföraren Oliver Solberg (19) de två legendariska VM-tävlingarna Rally Acropolis och Rally Finland.

Acropolis Rally i Grekland har en historia som går tillbaka ända till 1951 och är i år tillbaka i VM-programmet för första gången sedan 2013. Pappa Petter Solberg vann Acropolis Rallyt i Grekland 2004.

Veckan efter ska 20-årsdagen firas och sedan bär det av direkt till den finska fartfesten, där pappa Petter satte ett hastighetsrekord på det episka specialsträckan Ouninpohja för 17 år sedan.

– Jag har testat mycket på grus med den nya bilen och vet vilken potential den har. Samtidigt måste vi vara medvetna om att bilen är helt nyutvecklad, och med det följer ofta några överraskningar. Det viktigaste för både bilen och mig är att få så mycket fullfartskilometer som möjligt, säger Oliver Solberg.

Den nya Hyundai i20 N Rally2 modellen debuterade med unga Solberg bakom ratten i Belgien förra VM-tävlingen. Där fick ekipaget bryta i klassledning den sista dagen på grund av ett elfel.

– Pappa och jag pratar hela tiden om tävlingarna, specialsträckorna, vilka utmaningar som väntar och val som måste göras, men först och främst måste jag köra själv och skapa mina egna upplevelser. Särskilt i Grekland kommer det vara viktigare att använda huvudet än att trycka hårt med höger foten. Stora stenar och andra faror ligger och väntar, särskilt under andra varvet på specialsträckorna. Dessutom är det ingen service mitt på dagen under fredagens etapp.

Tävlingen i Finland blir nästan motsatsen. Tekniska och gropiga vägar ersätts med blixtsnabba och raka sträckor.

– Medan du i Grekland måste köra långsamt så fort du kan, handlar det bara om fart, fart och fart i Finland. Jag har suttit i timmar under åren och tittat på video av min pappas rekord från 2004, och det kommer väl till pass nu då delar av Oninpohja-sträckan finns på programmet även i år, säger Oliver Solberg.