Racing

Pole och banrekord för inhoppande Andreas Bäckman

Andreas Bäckman gjorde i helgen ett inhopp i STCC (Scandinavian Touring Car Championship) på Mantorp Park tillsammans med Brink Motorsport. Redan på kvalet visade Andreas farten med att ta pole-position och ett nytt banrekord för TCR-bilar på Mantorp Park.
– Skönt besked att visa min kapacitet och fart efter ett tufft år i VM, säger Andreas Bäckman.

Foto: Anders Helgesson

STCC är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor.

Förra helgen den 2-3 oktober så gjorde WTCR-föraren Andreas Bäckman ett inhopp i STCC-mästerskapets femte deltävling på Mantorp Park och tävlade för första gången i en Audi RS 3 LMS TCR-bil för Brink Motorsport. Mantorp Park, som är belägen i närheten av Linköping, är en av Sveriges främsta motorsportanläggningar och här arrangeras varje år ett stort antal motorevenemang, varav några tillhör de största i Sverige och Europa.

Pole-position och nytt banrekord i den nya bilen
Helgen började bra då Andreas direkt var snabbast av alla på första träningen. Sedan till kvalet i första kvalomgången Q1, blev det en Safety Car-period vid fel tillfälle och han fick därmed inte sätta sitt bästa kvalvarv när däcken var som bäst. Sedan till Q2 stämde allt bättre och var då snabbast av samtliga förare i fältet och tog pole-position och första startpositionen till Race 2. Varvtiden var även det snabbaste varvet som körts runt Mantorp Park och därmed var det även ett nytt banrekord för TCR bilar. Andreas var med sin pole-position även den första föraren i år att bryta mästerskapsvinnaren Robert Dahlgrens rekordsvit med nio raka pole-positions.

– Skönt besked att visa min kapacitet och fart efter ett tufft år i VM, där vi inte fått bilen att fungera och därmed inte kunnat visa vad jag går för som förare. Kvalvarvet var inte perfekt men det var otroligt skönt att det räckte hela vägen till pole-position och det var extra kul att få köra det snabbaste TCR varvet någonsin runt Mantorp Park i min första tävling i både bil och team, säger Andreas Bäckman.

Bra fart men mycket oflyt i Race 1 och 2
I Race 1 på söndagen var det regn och därmed helt nya förutsättningar mot tidigare under helgen. Andreas startade 4:a i racet men hade en dålig start och tappade en del placeringar i början. Sedan på varv 5 så gjorde en incident att han blev påkörd och kom ut på banan igen som näst sist. Efter detta körde han upp sig till en 10:e plats med den näst snabbaste varvtiden och visade att han och bilen hade farten även i blött underlag.

Till Race 2 så torkade banan upp så att det var en torr linje på banan men blött utanför ideallinjen. Andreas startade längst fram i pole-position men därmed också på den blöta sidan av banan, vilket gjorde det till en utmaning i starten och han fick mycket hjulspinn och tappade flertalet placeringar. Senare under racet var han snabbast på banan och plockade placeringar fram tills dess att tekniskt problem med en avåkning som följd som gjorde att han tvingades bryta racet.

Stark uppkörning från sista plats i Race 3
I det sista och avslutande racet för dagen, Race 3, tvingades Brink Motorsport-föraren starta längst bak med följd av att han tvingades bryta Race 2. Där bjöd Andreas på många omkörningar och körde upp sig hela vägen till en 5:e plats och körde ikapp ledarna med ett flertal varv kvar.

-Kul att få avsluta helgen med ett race där det gick min väg lite mer. Jag kände att jag verkligen hade bilen med mig och jag kunde ganska lätt köra ikapp bilarna framför. En del varv av racet gick bort på grund av att det blev Safety Car, annars tror jag att med fler varv så hade jag nog kunnat knipa en pallplats, säger Andreas Bäckman.

– För att summera helgen så tycker jag bilen har känts bra hela helgen och jag har trivts bra i både team och bil hela helgen. Jag hade problem att få till bra starter och det satte stopp för att kunna vara med och slåss om vinster och pallplatser, vilket jag kände definitivt var möjligt med den fart vi visade i alla förhållanden. Stort tack till Brink Motorsport för möjligheten till inhoppet i helgen. Det var jätteroligt att vara tillbaka i STCC, säger Andreas Bäckman.