Rally

Karriärens bästa för Solberg

Oliver Solberg avslutade sin debutsäsong som fabriksförare för Hyundai med en imponerande femteplats totalt i Rally Monza i söndags.

20-åringen levererade ett näst intill felfritt och samtidigt kontrollerat lopp i norra Italien. Efter tre dagar och totalt 16 specialsträckor kunde Solberg fira karriärens bästa resultat i WRC-klassen.

– Jag vill bara fortsätta köra nu. Hela veckan har varit underbar. Särskilt fjällvägarna vi körde på fredag ​​och lördag morgon var fina. Till en början tog vi det ganska lugnt och förnuftigt då vägarna var fuktiga och det var mycket dimma i bergen. Efter lite justeringar av bilen som gav mer grepp för bakhjulen kunde vi köra mycket tuffare. Det var en underbar känsla.

– Själva rallyt var väldigt svårt med både utmanande vägar uppe i bergen och mer tekniska nere vid racingbanan. Grusvägarna runt Monza var extra roliga i mina ögon; de påminde mig om tiden i rallycross. Det var nästan så att jag var ledsen när tävlingen var över, sa Oliver Solberg.

– Utvecklingen fortsätter och erfarenheten växer. I Spanien förra tävlingen kunde jag inte kämpa i toppen som nu då jag aldrig hade åkt där förut. Jag körde tävlingen i Monza i förra året, och den erfarenheten gjorde att jag kunde köra snabbare i år. Att jag kämpade om placeringar och tider med mina teamkompisar, säger mig att farten var väldigt bra. Det här var faktiskt bättre än jag hade förväntat mig, sa Solberg.

Samarbetet med den nya kartläsaren Elliott Edmondson fungerade från första sväng.

– Det var perfekt. Redan från början var vi säkra på varandra. Allt fungerade som vi hade tränat på innan tävlingen. Elliott gjorde ett bra jobb och jag är väldigt tacksam för insatsen.

Nästa säsong flyttas Oliver Solberg upp till värstingklassen i rally-VM. Han kommer att dela en av Hyundai-teamets nya hybridbilar med veteranen Daniel Sordo.