Rally

Annie Seel och Annett Fischer kör Dakarrallyt

Annie Seel har i flera decennier varit en kvinnlig pionjär inom motorsporten. Nu ställer hon upp med tyska VM-föraren Annett Fischer i ett helkvinnligt rallyteam i Dakarrallyt som körs i Saudiarabien, 1-14 januari 2022. De tävlar för team X-raid i T3-klassen för specialbyggda terrängbilar.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka på startlinjen i Dakarrallyt. Så mycket har hänt de senaste åren, inte minst satsningen på kvinnliga team. Mitt mål är att vi ska ta en pallplacering i vår klass, och även ta pris som bästa kvinnliga team!

Foto: Judith Tomaselli

Pallplats i VM-finalen

Annie Seel kom i veckan hem med två stora pokaler från finalen i ökenrally VM som kördes 6-11 december i Saudiarabien. Det var första tävlingen tillsammans med Annett Fischer och teamet tog en tredjeplats totalt i klassen, och blev bästa helkvinnliga team.

Målet var att ta en pallplats och även ett test för att se om duon skulle kunna ställa upp i Dakarrallyt. Siktet är inställt på att ta en placering totalt i T3 buggyklassen, och bli bästa ”All Women’s Team”.

Tjejer på frammarsch inom motorsport

Annie Seel har sedan länge jobbat för att tjejer ska komma in i motorsporten. Även Internationella motorsportförbundet har sedan några år gjort en satsning för att få in flera kvinnor i motorsporten. Det finns nu en egen tävlingskategori där både förare och codriver måste vara kvinnor.

Annie Seel

Annie Seel har deltagit i åtta Dakarrallyn och är den enda svenska föraren någonsin som kört rallyt både med motorcykel och bil. 2010 blev hon kvinnlig Dakarmästarinna. 2003 satte hon höjdrekord med motorcykel på Mount Everest. Hon tog tillsammans med junioren Lucas Helin SM-brons i Rally Sprint SM 2021. Nu i december blev Annie Seel och tyskan Annett Fischer trea i T3-klassen i Hail Rally VM, Saudiarabien.

Dakarrallyt

Dakarrallyt är världens största och längsta rallytävling. Man tävlar med mc, quad, bilar och lastbilar. Rallyt körs 1-14 januari med start och mål i Jeddah, Saudiarabien. Total tävlingsträcka är 8.177 km fördelat på 13 sträckor. Tävlingen ingår i VM för ökenrally.