Rallycross

Kristoffersson triumferade i Finland

Johan Kristoffersson var oslagbar under söndagens RallyX i Kouvola. Seger i tre kvalomgångar följdes upp av lika säkra triumfer i semifinal och final.

– Fantastiskt bra jobb av alla! I semi och final fungerade allt klockrent, säger Kristoffersson.

Den fjärde rundan av RallyX blev lite av en revansch efter lördagens tävling där Johan förlorade segern i sista kurvan. Den tävlingen fick för övrigt ett märkligt efterspel. Thomas Bryntesson fråntogs först segern för attacken på Johan, men sent på lördagskvällen kom ett nytt beslut som gav Bryntesson segern tillbaka, med Grönholm som tvåa och Johan trea.

Under söndagen var det däremot inget snack om saken, även om Johan fick kämpa sig uppåt till segern i första kvalomgången.

– Det började lite grann i samma spår som lördagen, med en start som inte var så bra. Från Q1 till Q2 gjorde vi lite större ändringar för att hitta en lösning. Det är ju ändå enklare om man slipper jaga bakifrån hela tiden.

Teamet lyckades hitta segerreceptet.

– Starten i Q2 var mycket mycket bättre. Där knäckte vi den koden.

Och sedan rullade det på med en ny fullträff.

– I Q3 fick jag till en otrolig start, tycker Johan.

Bättre starter, men lite sämre egenskaper ute på banan i inställningarnas balansgång.

– Till semifinalen försökte vi hitta det bästa av två världar, med både och.

Och det lyckades. Johan kontrollerade semin från start till mål.

Tiderna som Kristoffersson presterade var dessutom anmärkningsvärt bra med teamets gamla Volkswagen Polo Supercar GTI KMS som tävlingsdebuterade 2014.

– Vi var faktiskt snabbare med vår bil än vi var med VM-bilen på den här banan 2020. Det är ett bra betyg till KMS.

I finalen hade Johan innerspår och satte än en gång en fin start.

– Jag visste att nyckeln var att komma ut före Niclas (Grönholm). Därefter såg jag till att spara mina däck lite de första varven för att kunna göra ett snabbt varv när han tog jokern.

Strategin fungerade utmärkt och Grönholm fick aldrig chansen till någon attack. Segern till Kristoffersson som därmed har tre vinster på fyra tävlingar i RallyX.

– Surt att tappa segern i sista kurvan i lördagstävlingen, men det här blev en bra avslutning på helgen. Stort tack till teamet som har skruvat konstant i två dagar, ett fantastiskt bra jobb, summerar Johan.

Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, instämde i berömmet till teamet.

– Jag är jättenöjd. Vi fick ordning på allt till slut och alla har jobbat kopiöst aktivt hela tiden.

Nöjd var han också med andreföraren Gustav Bergström, som tog nya kliv i sin körning.

– Han gjorde riktigt bra tider och körde smart, menar Tommy.

Lite smolk i glädjebägaren var det att Bergström missade en plats i semifinalen, en plats han hade förtjänat. Inför sista kvalomgången låg Bergström väl till för att kvala in bland de tolv första och han tog också starten, men fick en rejäl smäll bakifrån.

– En klockren start, en klockren förstakurva, men sedan small det, extremt surt och väldigt onödigt, menar Bergström, som missade semifinalen med minsta möjliga marginal, men visade upp stadiga framsteg under helgens två tävlingar.

– Jag känner mig mer och mer bekväm med bilen, lär känna banan och vågar därför mer. Nu tar vi nya tag i Riga!

I Lettland i början av juli finns Bergström på plats igen, men däremot inte Kristoffersson som har åtaganden i Extreme E. I totalställningen leder Johan med nitton poäng före Grönholm. Bergström ligger sjuttonde.