Rallycross

Grönholm vann och Andersson blev historisk

Construction Equipment Dealer Team vände en utmanande lördag på Montalegre i Portugal, till att ta historiska dubbla pallplatser under söndagen. Niclas Grönholm tog teamets första vinst i det eldrivna FIA World Rallycross Championship – med teamkamraten Klara Andersson på en tredjeplats, som den första kvinnan någonsin att säkra en pallplats i mästerskapet.

Det blev dubbla pallplatser i Portugal, när Niclas Grönholm segrade före Ole Kristian Veiby och Klara Andersson. Foto: CE dealer team.

Niclas Grönholm pressade den regerande världsmästaren Johan Kristoffersson under söndagens final och passerade mållinjen på andra plats. Men bara några minuter efter att målflaggan föll fick Kristoffersson 10 sekunders tillägg som straff för en otillåten kontakt med Timmy Hansen – vilket gjorde Grönholm till vinnare av den femte deltävlingen i FIA World RX.

– Jag hoppades att vi kunde utmana om en pallplats, och till slut gjorde vi det, säger Niclas Grönholm. Jag antar att vi gjorde något rätt, och det här är något som kommer att ge en injektion för de kommande tävlingarna i år. Och det känns extra roligt att få stå på prispallen tillsammans med min teamkamrat Klara.

Klara Andersson kämpade sig, precis som lagkamraten Niclas Grönholm, tillbaka från en svår första tävlingsdag. Svenskan säkrade en plats i finalen genom att komma tvåa bakom Grönholm i sin semifinal.

Klara Andersson slogs mot Ole Christian Veiby om tredjeplatsen i finalen, som efter Kristofferssons straff innebar att Klara Andersson blev den första kvinnliga föraren någonsin att kliva upp på FIA World RX-pallen.

– Wow, vilken helg, speciellt som det är första gången jag kör här säger Klara Andersson. Och det var en av de svåraste men roligaste banorna jag någonsin tävlat på. Jag är verkligen stolt över teamet och framstegen vi har gjort. Att ta min första pallplats i rallycross-VM är naturligtvis fantastiskt, men jag är framför allt stolt över den utveckling jag har haft med mitt tempo i finalen. Det här är ett välbehövligt lyft för alla i teamet och något vi tar med oss till nästa omgång.

Dubbelpallen i Portugal innebär att Niclas Grönholm tar sig upp till en femteplats i mästerskapet med Klara Andersson strax bakom som sexa, endast åtta poäng efter sin teamkamrat.

CE Dealer Team är trea i teammästerskapet inför nästa FIA World RX-runda som kommer att äga rum på legendariska Spa-Francorchamps i Belgien den 8-9 oktober.

– Idag var en riktig laginsats och ett riktigt starkt resultat, där alla tog sig samman för att studsa tillbaka från en svår första dag. Niclas visade återigen att han är en av världens bästa förare och Klara gör imponerande framsteg som nykomling i mästerskapet. Vi kommer att fira ikväll, men vi får inte vila mycket eftersom vi behöver fortsätta att pressa oss framåt för att utmana om topplaceringar under den sista halvan av säsongen, säger Jussi Pinomäki, teamchef för CE Dealer Team.

Niclas Grönholm och Klara Andersson i kamp om placeringarna in i första kurvan. Foto: CE dealer team.