Rally

Solberg vann ikonisk specialsträcka

Tiotusentals rallyfans jublade när Oliver Solberg krossade allt motstånd i sin klass vid det legendariska Fafe-sträckan i Rally Portugal i söndags. 20-åringen hade ingen anledning att hålla igen på tävlingens sista specialsträcka – som också var en så kallat ”power stage” (bonuspoängs-sträcka). Han slog klassvinnaren Yohan Rossel med hela 15,6 sekunder på den 11,18 kilometer långa sträckan.

– Fantastiskt att avsluta rallyt med sträckseger och en positiv upplevelse. Det var speciellt att vinna just den här sträckan och bli en del av Fafe-historien, sa Oliver Solberg efter mötet med den massiva publiken.

Hyundai-föraren vann totalt två sträckor i Rally2-klassen. Han var dock chanslös i totalen då en styrarm brast och såg till att Solberg fick dra sig ur andra halvan av lördagens körning.

– Jag är faktiskt inte riktigt säker på vad som hände. Jag träffade ingenting, men plötsligt brast styrarmen i fronten. Vägarna i den här tävlingen var tuffare än någon hade sett dem tidigare. Vi jobbade hårt och fixade problemet inför eftermiddagens sträckor, men problemet kom tillbaka redan på andra sträckan och vi tvingades bryta.

– Lyckligtvis körde vi igenom alla sträckorna. Vi är trots allt här för att skaffa oss erfarenhet och förstå vägarna, sa 20-åringen. Teamet reparerade bilen och gjorde den startklar på söndagen.

Oliver Solberg borde egentligen ha stått över Rally Portugal, men sponsorerna Monster Energy, HTB Racing och Schaktmiljö gick samman och hyrde en Hyundai i20 N Rally2-bil så att han ändå kunde köra VM-tävlingen.

Foto: Hyundai Motorsport