Rallycross

Sagolik utdelning för Kristoffersson och PSRX

Nu har Johan Kristoffersson besegrat även svåra Estering i Buxtehude. Första segern någonsin på den tyska banan betydde också den tionde segern för året. En sagolik utdelning för den nyblivne rallycrossvärldsmästaren och för PSRX Volkswagen Sweden som säkrade andra raka segern i teammästerskapet.

– Jag kan äntligen berätta för er att det är fin utsikt från toppen av prispallen i Buxtehude, säger Johan efter att ha övervunnit den bana som tidigare gäckat honom.
Johan Kristoffersson gjorde noggranna förberedelser inför tävlingen för att försöka komma underfund med banans hemligheter och därmed ta sin första pallplats på Estering. Uppdraget lyckades. Kristoffersson grejade inte bara pallen och en seger utan tog dessutom full pott för sjätte gången den här säsongen, 30 poäng.

– För mig handlar inte den här sporten och mästerskapet om siffror. Visst, det är trevligt att vinna tio race, men det är sånt jag kan titta tillbaka på när jag blir gammal, sitter med barnbarnen i knät och berättar att farfar var en riktigt snabb förare en gång i tiden.

Barnbarnen kan få höra historien om en krånglig och tuff kvalificering där han säkrade 16 poäng, precis före Andreas Bakkerud.

– Det fanns stunder den här helgen när jag tänkte: ”Det är Buxtehude igen. Jag kommer inte att fixa den där pallplatsen.” En del av kvalheaten var riktigt tuffa med mycket trafik och intressanta spårval i första kurvan.

I semifinalen var det teamkompisen Petter Solberg som var förste utmanare, men Kristoffersson höll undan fram till sex nya poäng med sin Polo R Supercar.

– Det var synd att jag och Petter hamnade i samma semifinal, men vi klarade oss båda två. När vi kom in i första sväng efter att jag hade gjort jokern blev det som att vi körde synkroniserat på sladd – det var riktigt kul!

Finalen blev mycket dramatisk. Från första startspår tappade Johan i den legendariska första kurvan till andraplats bakom Bakkerud. Varvet senare tog han över ledningen på samma ställe och såg ut att gå mot seger. Då rödflaggades racet på grund av Kevin Hansens krasch. Kristoffersson fick därmed en ny chans från pole position och den här gången blev det ledning från start till mål för den fantastiske värmlänningen. Tionde segern på elva deltävlingar och nitton totalt i karriären, outstanding i rallycross-VM:s historia.

I förarmästerskapet gick Kristoffersson upp på 311 poäng och leder därmed med 83 poäng (!) före Mattias Ekström inför sista deltävlingen i Sydafrika om en månad. Johans poäng bidrog också till att redan inför semifinalen säkra andra raka teammästerskapet för PSRX Volkswagen Sweden, vilket också var det som mästaren ville lyfta fram den här helgen.

– Det som är viktigast här och nu är sagan om teamet PSRX Volkswagen Sweden. Det finns så många som har jobbat hårt i kulisserna för det här och den här helgen är för dem. Att vinna en FIA-titel är en fantastisk prestation, men att göra det igen, på det här sättet, visar att det här är världens bästa gäng, konstaterar Johan. Med 532 poäng leder det svenska teamet med hela 80 poäng före EKS Audi Sport inför avslutningen.

Mer öppet är det däremot om silverplatsen i förarmästerskapet, där Petter Solberg tappade till fjärde plats.
Det såg annars bra ut för Solberg efter seger i Q1, men resten av helgen blev struligare. Petter tog ändå en andraplats i semifinalen efter Johan och såg ut att ha bra slagläge i finalen från andra startled. Nu blev det ännu en motig final för Solberg som fick bryta med tekniska problem och därmed tappade fem poäng i silverkampen. Solberg har sju poäng att hämta in på Ekström och tre på Bakkerud.

– På det personliga planet är jag glad att jag fortsatte ha samma fina fart som i Texas. Det känns mycket bättre nu och även om jag fick bryta i finalen så vet jag att jag kan vara med och konkurrera i toppen, säger Petter, som valde att glädjas med teamet istället.

– Världsmästare igen! Det är fantastiskt att kunna säga det idag.

Även stallchefen Pernilla Solberg stämde in i solskenskören

– Vi visste allihop att det här skulle bli en ännu tuffare säsong. Måltavlan var ritad på våra ryggar. Det är lättare att jaga än att bli jagad, påpekar Pernilla och fortsätter:

– Nu vill vi ha ett lyckligt slut på den här sagan med en seger i Sydafrika nästa månad och därefter börjar vi sikta på nästa år för att se hur vi ska kunna bli ännu bättre efter ett fantastiskt 2018.


PSRX Volkswagen Sweden som säkrade andra raka segern i teammästerskapet.