Rallycross

Marklund kör tre VM-deltävlingar

Det är dags för årets sjätte deltävling i VM för rallycross. Hedströms Motorsport är redan på rull mot Belgien och ställer två bilar på startlinjen. Ruggigt kvalsnabbe Anton Marklund gör sin första VM-styrning för säsongen och Anders Michalak gör sin tredje start denna säsong i Euro RX1.

Legendariska Circuit de Spa-Francorchamps runt 5 mil sydost om Liege i östra Belgien, banan där det körts mängder med F1 och långlopp i racing, står som värd för nästa deltävling i EM och VM för rallycross nu till helgen.  Anton Marklund var enormt snabb i VW Polon i senaste styrningen för teamet i Höljes. Han dominerade de tre första kvalen, innan han klippte en curb för hårt i fjärde kvalet och rullade Polon brutalt inför hemmapubliken. Han klev oskadd ur bilen och siktar nu på revansch för det snöpliga slutet i Höljes, där bilen blev skrot, men han själv klarade sig oskadd. – Jag är jätteglad att jag får chansen igen att köra efter det som hände i Höljes, det var verkligen inte sättet jag ville avsluta min säsong, erkänner Marklund.

Anton gör VM-debut för teamet och tävlingsdebuterar i Hedströms Motorsports nya Hyundai i20, bilen som tog Peter Hedström till prispallen nu senast i Riga. – Vi vet redan att bilen är en toppbil i VM och Anton är ung och hungrig, själv har jag ju kört bilen lite med hängslen och livrem, så jag ser verkligen fram mot att sätta Anton i den här bilen under tre VM-deltävlingar, säger Peter Hedström. 

Både Anton och Anders kommer väl förberedda efter test i bilarna, där Michalak testade lite tuffare setup på bilen med andra diffinställningar och så kallad releasekoppling på centerdiffen.  – Anders gjorde tillsammans med Anton ett toppentest i Strängnäs föregående vecka, där han verkligen visade fart och mognad i bilen, han har imponerat stort de senaste deltävlingarna så jag skulle inte alls bli förvånad att se Anders på pallen i Belgien, berättar Peter.

Anders Michalak är laddad och ser fram mot att köra med Anton i teamet på Spa, där han tidigare kört med Supercar Lites. -Kändes riktigt bra det första intrycket med nya setupen i bilen, fränt och fin atmosfär på Spa där man kör i de legendariska kurvorna på delar av F1-banan, berättar Anders. Målsättningen då?
– Final är målet, det var ju inte långt ifrån vare sig i Höljes eller Riga, så bara bollen studsar lite rätt så ska jag vara med där, avslutar Michalak.

Deltävlingen i EM och VM för Rallycross i Belgien körs den nu till helgen, den 9 och 10 oktober på Circuit de Spa-Francorchamps. Anders Michalak är ende svensk i EM-startfältet, medan Anton Marklund görs sällskap i VM av bröderna Hansen och Johan Kristoffersson.