Rally

Rådström gör comeback i Rally-SM

Dennis Rådström, 27 år från Torsby, och kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik är tillbaks i Rally-SM igen.

De har de senaste åren vart en av landets främsta. Tillsammans har de tagit segrar och medaljer i Junior-VM, vunnit klassen i Rally Sweden två gånger och stått på pallen i högsta klassen i Rally-SM. 2021 gjorde dom en satsning i Petter Solbergs tidigare VW Polo i Rally-SM, som tog slut efter en krasch i Älmhult. Efter det valde Dennis att ta en paus från rallytävlandet under 2022.

– Suget är tillbaka till 100 procent. Nu vill jag ut i rallyskogen och ge allt igen, säger Dennis Rådström. Saker och ting hinner sjunka in under ett år. De har varit mycket arbete och husrenovering. Klart man saknar rallykörningen. Ser fram emot att sätta till 100% fokus igen och prova vara med där uppe på sikt.

– Det ska bli jättekul. Jag och Dennis har kamperat ihop länge, och efter det tråkiga avslutet i Älmhult visste jag inte om vi skulle komma tillbaka. Men jag ser mycket fram mot att göra detta tillsammans igen, säger Johan Johansson som senaste året åkt med junioren Isak Reiersen och även Norske VM-vinnaren Mads Østberg i bland annat Mexico.

Dennis Rådström och Johan Johansson kommer 2023 satsa mot Rally-SM och högsta klassen Internationella 4WD. De inleder säsongen i en likadan Volkswagen Polo som dom tidigare kört, tillsammans med Torsbybaserade teamet Hedström Motorsport.

– Det är kul att vara med ett team på hemmaplan här i Torsby. Vi ska köra deras VW Polo i SM-premiären i Lima första helgen i februari, fortsätter Dennis.

Intresset för Rally-SM är stort, inte minst i den Internationella fyrhjulsdrivna klassen. Förutom regerande mästaren och dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson, ställs man mot många starka namn som Fredrik Åhlin, Jonas Åkesson, norske Ole Christian Veiby med flera i konkurrenskraftigt material.

– Det är ett riktigt uppsving för Rally-SM just nu. Det är en av anledningarna till att vi vill komma tillbaka. Men vi måste vara ödmjuka. De andra har gjort en säsong när vi vart borta. Så vi får vara ödmjuka, och njuta av att vara på plats. Vi förbereder oss med det vi kan, och ska ha kul, fortsätter Dennis.

– Vilket startfält det är, nästan som lilla VM med många etablerade förare att mäta sig mot. Vi kommer ta det med ro i början, vi vet inte hur vi står oss efter ett år borta. Vi ska inte stressa fram farten, utan jobba för att komma tillbaka, säger Johan.

SM-premiären Rally Lima körs den 4 februari i Lima i Dalarna, strax norr om Malung. Tävlingen anses vara landets bästa vintertävling, och efter bara några dagar hade över 100 ekipage anmält sig till tävlingen. Inför comebacken väntar tester och förberedelser för Dennis och Johan.

– Vi ska till Antilla, norr om Torsby, i januari och köra ett test och ett minirally, för att få känsla i bilen inför Lima, säger Dennis.

Ambitionen är att köra hela SM-säsongen, men hur och i vilken typ av bil det blir efter premiären i Lima är inte klart.

– Efter Lima är målet att komma till start i South Swedish Rally i Älmhult i maj, men vi får se vad det blir för bil där, avslutar Dennis.

Foto: Rådström Motorsport