Rally

Oliver Solberg blir WRC-förare 2022

Hyundais 20-årige fabriksförare Oliver Solberg flyttas upp till värstingklassen i rally-VM nästa säsong.

2021 FIA World Rally Championship Round 06, Safari Rally Kenya 24-27 june 2021 Oliver Solberg, Aaron Johnston, Hyundai i20 Coupe WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Oliver Solberg, son till Petter Solberg kommer att dela en hybridbil med spanske Daniel Sordo i mästerskapet 2022. Tidigare världsmästaren Ott Tänak och Thierry Neuville kommer att vara teamets ordinarie förare under hela mästerskapet.

– En fantastisk möjlighet, men samtidigt ett stort steg för en 20-åring. Jag har drömt om att köra i rally-VM så länge jag kan minnas. Absolut allt jag har gjort hittills, från crosskart via rallycross och underklasserna i rally, har varit med ett mål i sikte: Att få plats i en fabriksbil i World Rally Championship.

– Jag ser mycket fram emot att få jobba med Dani. Vi har känt varandra i många år, och han är en av de bästa rallysporten kan erbjuda – en som jag verkligen kan lära mig mycket av. Samarbetet med Tänak och Neuville kommer också att bli tätare. För mig blir det viktigt att vara ödmjuk och tålmodig. Jag har fortfarande tusentals kilometer framför mig där fokus ligger på lärandet, säger Oliver Solberg.

Nya hybridbilar kommer att introduceras i Rally -VM 2022.

– De flesta bilarna kommer att vara helt nya, och samma sak med strategier för varje enskild specialsträcka, men det är lika för alla. Vi måste lägga tid på att anpassa oss till de nya bilarna, men jag är mycket nöjd med den riktning som sporten har valt för framtiden. Det kommer att bli fantastiskt att få vara med i det första FIA-mästerskapet någonsin där alla deltagare använder hållbara energilösningar i bilarna, säger 20-åringen.

I VM-tävlingarna som Oliver Solberg ska köra kommer rallyveteranen Sordo att ingå i Hyundai-teamet för att hjälpa till med sin kunskap och erfarenhet.

– Vi fokuserar på en kombination av erfarenhet och ungdom när vi går in i den nya WRC-eran. Det säkerställer också kontinuitet när vi ger oss in på ett nytt kapitel i Hyundai Motorsport, säger teamchef Andrea Adamo.

2021 FIA World Rally Championship Round 08, Ypres Rally Belgium 2021, 13-15 August 2021 Oliver Solberg, , WRC 2, Portrait during Ypres Rally Belgium 2021 Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH