Rallycross

KMS kliver in i framtidens VM

Rallycross-VM tar ett stort kliv in i framtiden och Kristoffersson Motorsport följer med. 2022 är det el som är drivkraften i kampen om mästerskapstiteln.

-Vårt team har ett VM-guld hittills. Att få utmana om första guldet med elbilar är en saftig morot, säger KMS-chefen Tommy Kristoffersson.

Foto: QNIGAN

Kristoffersson Motorsport slog sig in i dåvarande rallycross-EM redan på 1980-talet. Stallchefen själv toppade sin egen karriär med ett brons i europamästerskapet 1993. När KMS återvände till rallycross under 2010-talet var det med Johan Kristoffersson vid ratten och 2020 erövrade teamet sitt första VM-guld på egna ben. Fler titlar kan det bli när rallycross-VM nu lämnar förbränningsmotorernas tid bakom sig. Tommy Kristoffersson ser möjligheter:

-Det är mycket inspirerande. Utvecklingspotentialen är stor, med större effekt i bilarna. Det kommer att gå extremt fort, rena raketerna.

För KMS var det inte självklart att det skulle bli en satsning på rallycross-VM 2022, eller någon satsning överhuvudtaget.

-Vi har fått bekanta oss med flera scenarier, ett av dem var att avveckla. Jag var inte intresserad av dra igång något om jag inte skulle kunna göra det fullt ut.

Men nu finns förutsättningarna att göra en rejäl attack mot ännu ett VM-guld. FIA World Rallycross Championship offentliggjorde förra veckan ett fjorton bilar stort startfält. KMS har beställt tre av enhetspaketen som elbilarna ska byggas runt.

-Våra nya investerare tror på framtiden med elbilar i rallycross och har därför möjliggjort för oss att göra den här satsningen. Vi gjorde beställningen precis före deadline så det är fortfarande mycket som är oklart.

Viktiga pusselbitar behöver komma på plats under den närmsta tiden.

– Nu återstår att hitta ett fabrikat som vi kan tävla för och förarna som ska göra det.

Och förstås att sätta ihop de bilar som ska bjuda på spektakulär underhållning.

-Jag har stor tilltro till promotorn. Nu gäller det för oss i teamen att göra något riktigt bra. Vi har väldigt kort tid på oss, men jag är helt övertygad om att vi kommer att skapa en produkt som får fansen att höja ögonbrynen och tappa hakan.

För Tommy Kristoffersson är den stora tryggheten att ge sig in i detta nya stora projekt med det egna rutinerade teamet.

-Vi har bra historik inom rallycross. Det här är vad vi kan allra bäst. Detta i kombination med ett teamwork som jag anser vara unikt för KMS gör att jag känner mig helt trygg. Det var helt enkelt en möjlighet som var alldeles för bra för att säga nej till.