Rally

Tidemand på pallen i Rally Estonia

Som nykomling i WRC-sammanhang bjöd Rally Estonia på en tuff utmaning för rallyeliten när världsmästerskapet gjorde comeback i helgen. Pontus Tidemand fann sig snabbt i en strid för pallplats som höll i sig ända till sista sträckan då kan kammade hem tredjeplatsen.

Foto: @World/Toksport WRT

– Det har varit grymt kul att vara tillbaka i VM och äntligen få kämpa på den här nivån igen. Men det har inte varit lätt. Vi var förberedda på ett väldigt tufft rally med hårt motstånd, men oavsett hur väl förberedd man är, vet man aldrig riktigt vad som väntar förrän man är igång. Jag kände snabbt av att det var ett halvår sen man satt i en sådan här bil under en sådan här tävling, säger Pontus.

Med ett komprimerat schema under tre tävlingsdagar istället för fyra, startade Rally Estonia med en kort öppningssträcka på fredagskvällen. Pontus och co-drivern Patrik Barth gick ut starkt och satte en andratid, endast 0,2 sekunder från ledningen. Men det var inte förrän på lördagen som den stora uppgiften drog igång när de längre sträckorna skulle bemästras för allra första gången. Till en början hade den svenska duon svårt att hitta rytmen, men allteftersom blev känslan bättre och tiderna allt mer stabila.

– Vi gjorde hela tiden framsteg och hittade tillslut ett okej tempo som faktiskt kändes bättre än vad tiderna visade. Men det är svårt att helt komma in i det och behålla känslan när sträckorna är nya och dessutom förändras såpass mycket mellan förmiddag och eftermiddag när andra loopen körs, förklarar Pontus.

När de sista sträckorna startade på söndagen hade Pontus pallen inom räckhåll med bara 12,9 sekunder till tredjeplatsen. Planen var en ordentlig attack från start, något som snabbt tog en vändning när de fick problem med turbon redan på morgonen. Trots att det kostade tid försökte de hänga med så bra de kunde – vilket lönade sig när ryssen Nikolay Gryazin hamnade i trubbel på den allra sista sträckan. Pontus och Patrik seglade då förbi och knep tredjeplatsen i sista stund.

– Pallen är alltid huvudmålet och den här gången kändes det mörkt. Samtidigt vet man att man aldrig ska ge upp utan kämpa på, för vad som helst kan hända och det är inte över förrän mållinjen passerats. Det var trist att inte kunna pusha på som vi ville idag men jag får ändå vara nöjd med tävlingen. Med tanke på hur lite vi kört de senaste månaderna känns det som vi gjorde vad vi kunde utefter våra förutsättningar. Jag är också glad att vi säkrar poäng för teamet, det var av stor vikt för säsongen som helhet, summerar Pontus.