Rally

Ingen press på Solberg i sin WRC-debut

Tydliga order till Oliver Solberg (19) från Hyundai-chefen inför sin WRC-debut denna vecka: Kör och ha det kul.

19-åringen kommer för första gången att köra i den största klassen i Rally-VM i den finska vintertävlingen denna veckan. Tävlingen i det isiga norra Finland blir Oliver Solbergs 40:e rally (inräknat alla klasser) men det är första gången den nyblivna fabriksföraren ska mäta hästkrafterna mot världens bästa chaufförer i värstingklassen.

– Jag har pratat mycket med Andrea (Adamo, teamchef i Hyundai Motorsport) om debuten, och han vill bara att jag ska köra och njuta.

Det enda han förväntar sig av mig är att jag ska lära mig så mycket som möjligt, ha kul och slutföra tävlingen. Att flyttas upp till högsta klassen är ett stort steg, men jag har väntat hela mitt liv på den här chansen så nu vill jag bara komma igång, säger Oliver Solberg, som kommer att vara en av de yngsta rallyförarna genom tiderna i WRC-klassen.

Endast ett par månader har gått sedan 19-åringen tecknade ett tvåårskontrakt med Hyundai Motorsport. På fredagen ersätter Solberg Junior 290 med 360 hästkrafter för första gången när han parkerar sin Hyundai i20 R5 (WRC2) och sätter sig bakom ratten på en fullspäckad Hyundai i20 Coupe WRC. Han har bara haft en testdag med bilen innan Arctic Rally Finland i Rovaniemi.

– Det var en fantastisk upplevelse att få testa bilen, den är otroligt häftig att köra! Men jag har bara börjat vänja mig med bilen, det krävs mycket mer än en testdag för att lära sig allt nytt. Det har rapporterats minusgrader och stabila väderförhållanden, vilket är perfekt när man håller på att lära sig en ny bil, säger Oliver.

Tävlingen i Finland är säsongens andra VM-tävling av tolv. Det börjar på fredag morgon och avslutas söndag eftermiddag då 10 specialsträckor har avverkats.